Hirdetés
Felhasználói receptek

Csirkés penicillin leves
leves recept - Amikor beteg vagyok – vagy csak érzem, hogy közeledik valami – ez az a leves, amihez mindig visszatérek. Az olasz „penicillin” leves nem véletlenül kapta a nevét: tele van friss zöldségekkel, fűszerekkel, illatos alaplével és puha csirkehússal, ami együtt igazán gyógyító, lélekmelengető kombinációt alkot. Egy hideg őszi napon különösen jólesik: ahogy a gőz felszáll a tálból, és a finom illata betölti a konyhát, olyan, mintha egy meleg takaró borulna az emberre. Egyszerű, tápláló, megnyugtató – nálam ez a biztos pont, ha valami igazán jót szeretnék adni magamnak.

Vásárhelyi túróstáska leves
Leves Kedves Szerkesztőség! Az általunk a receptversenyre beküldött leves egy régi családi recept, Hódmezővásárhelyről. Előnye, hogy laktózmentesen is elkészíthető. A túróstáskák jól bírják a fagyasztást, így előre tudunk dolgozni, ha nagyobb mennyiségben készítjük őket. Fagyasztóból kivéve nagyon gyorsan elkészíthető étel. Fűszerezésére, ízesítésére számtalan variációs lehetőség van. Ajánljuk hétköznapokra egy kelt tésztás másodikkal, de ünnepi asztalon is megállja helyét. Jó étvágyat kívánunk!
Tűrtlaska-leves
A tűrtlaska-leves Újtusnádon (Erdély, Csík) nagymamám idejében ismert és gyakran főzött leves volt. Napjainkban is több háztartásban kedvelik és készítik, mivel egyszerű az elkészítése, laktató és finom, emlett a hozzávalók is olcsók. Csak egy kis ráfordított idő és szeretet szükséges az elkészítéséhez. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.

Zöldtormás rizs
Családi, ünnepi recept, kérésre küldök fekvő képet. A roma piláfok a fejlődő világunk elveszett kincsei. A vándorló romák rizst vittek magukkal (ha volt nekik), és amit az út mentén találtak, azzal főzték a kedvenc rizses ételeiket. Manapság alig hallani valakitől, hogy a torma friss leveleit használja, pedig ez is egy kiváló gasztronómiai alapanyag, kissé kesernyés ízzel. A kesernyésség eltűnik a torma leveleiből a főzés során, de egyfajta fűszeres ízvilág alakul ki, ami meghatározza ennek a különleges ételnek a jellegét. A torma leveleit a tavasszal a legjobb szedni, amikor a legpuhábbak, de még december tájékán is akad, sőt, tartósítani is lehet, mint a mángold vagy a szőlő levelét. Ehhez az ételhez tökéletesen használható a tradicionális magyar fűszerpaprika, de füstölt paprika is. Igaz ünnepi fogás és a család kedvence lehet, amellett, hogy könnyen ráveszi az embereket arra, hogy kipróbálják, és megismerjék milyen különleges is valójában a roma konyha.

Narancsos kacsasült rizságyon
Nálunk régen, mikor még anyuéknál laktam, mindig narancsos kacsasült volt Szenteste az ünnepi fogás. Anyué egy kicsit bonyolultabb recept mint az enyém, de ez is van majdnem olyan jó. Azért csak majdnem, mert olyan narancsos kacsasültet senki sem tud sütni ezen a világon, mint amilyet ő tudott sütni.

Kacsasült konfitált fokhagymával és almás lilakáposztával
Családi recept. A hízott kacsából vagy pecsenyakacsából készült sült az ünnepi alkalmakkor került gyerekkoromban az asztalunkra: karácsony, búcsú, mindenszentek. Az újdonságok mellett, nagyanyám után most én is szívesen készítem, mindenki örömére.




























































































































