
Panettone
Olasz nemzeti, ünnepi jellegű kovászos panettone, Magyarországon kevesen készítik, így szerettem volna, ha karácsonyi hagyományos bejglik, zserbók mellett ezt is fel tudom tenni az asztalra. "Családi recept"
Elkészítés
-
Első tészta: Autolízis: liszt + víz + tojássárgája. Maximális tésztahő 24-25 fok. Beletépkedem a madrét. Gluténcsúcsig dagasztok. Következő a cukor, 3 részletben, utána a vaj, 3-3 részletben dagasztom be. 10-12 óra alatt, 24-25 fokon háromszoros méretig kelesztem.
-
Összes első tészta + liszt. Maximális tésztahő 24-25 fok. Gluténcsúcsig dagasztok. Méz és narancspaszta. Következő a cukor, 3 részletben. Következő a tojássárgája, 3 részletben. Következő a só. Következő a vaj, 3 részletben. Vissza kell hűteni, 15-20 percekre. Következő mazsola, csokik. (a várakozások közben elkészíteni a mandulamázat, hűtőbe tenni) Laminálás vajas pulton. Óvatos hajtogatás, coil. Tésztaérés kb 1-1,5 óra, hőmérséklet függő. Előformázás takarás nélkül 30 perc Beszurkálni a pálcákat a formába. Megsütni, majd azonnal fejre fordítani legalább 12 órára. 48 óra elteltével érdemes felvágni, ekkora érnek össze az aromanyagok.