Lencseleves gazdagon

Lencseleves gazdagon

leves recept

Hozzávalók


  • 200-250 g lencse
  • zöldségalaplé
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1-2 db burgonya
  • 1 db póréhagyma
  • pici zellergumó
  • 150 ml sűrített paradicsom
  • 2-3 kkanál házi ketchup
  • 2 db babérlevél
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 szelet szalonna
  • 1 db kolbász (füstölt)
  • fűszeres sajtkrém
  • kanyér/baguette

Elkészítés

  1. 200-250 g barna nagyszerű lencsét előző este beáztatok. Másnap kevés vízben odateszem főni, amikor már félig megpuhult felöntöm zöldségalaplével, teszek bele 2-3 db felkarikázott sárgarépát, 2 szem meghámozott, felkockázott burgonyát, egy darabka felkockázott zellergumót és egy fél szál póréhagymát. Öntök rá 150 ml házi sűrített paradicsomot, 2-3 kkanál házi ketchupot (vagy pici cukrot és pici fahéjat), dobok bele 2 babérlevelet, sózom, borsozom és 1-2 kkanál pirospaprikát.
  2. Amíg a leves fő, egy serpenyőben egy szelet szalonnát felaprózok és zsírjára sütöm, kockázok bele egy füstös kolbász és pirosra pirítom őket.
  3. Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak hozzáteszem a sült szalonnás kolbászt, és amíg egyet forr, addig néhány karika gyökérkenyeret megkenek fűszeres(paprikakocka, snidling, só, bors) sajtkrémmel. Evvel tálalom.