Szoljanka

Szoljanka

Leves recept

Hozzávalók


  • 5-6 fő részére 2 fej vöröshagyma, 500 g marhanyak, 4 gerezd fokhagyma, 1 ék sűrített paradicsom
  • 1,5 l zöldségalaplé, 250 g füstölt lapocka, 1 kk őrölt kömény, só bors ízlés szerint,
  • 3 tok füstölt paprika, 4 db babérlevél, fél fej káposzta, 3 szár sárgarépa, 1 kisebb zeller
  • 100 g csemegeuborka, 1 tk kapribogyó, 60 g olívabogyó, 6 db virsli,
  • 2-3 ág friss kapor, 3-4 szál petrezselyem, 1 db citrom, 200 g tejföl

Elkészítés

  1. Megpirítjuk a kockára vágott hagymát és hozzá adjuk a kockára vágott marhahúst és együtt pirítjuk.
  2. Hozzá adjuk az aprított fokhagymát és bele tesszük a sűrített paradicsomot, így kevergetük 1-2 percig, majd felöntjük 300 ml zöldség alaplével, ez zsírjára visszapirítjuk.
  3. Beletesszük a felkockázott füstölt húst, átforgatjuk a füstölt paprikával, köménnyel, borssal, ha kos színt kapott bele rakjuk a babérlevelet.
  4. Újra adunk hozzá most 1 liter zöldségalaplével.
  5. Amikor a hús már harapható, de még kemény, bele rakjuk a csíkozott káposztát, kockára vágott zöldségeket és puhára főzzük.
  6. Amikor minden megfőtt, beletesszük a csíkozott uborkát, az apróra vágott kapribogyót, felkarikázott olívabogyót és karikára vágott virslit.
  7. Rottyantunk rajta még egyet, bele facsarjuk a citrom levét, és a ha kell sózzuk.Végül tejföllel tálaljuk.