Békebeli diótorta

Békebeli diótorta

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 3 dkg kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 8 ek darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg házi vaj
  • 2 ek darált dió
  • 1 tk sütőpor
  • 5 ek finomliszt
  • 5 ek cukor
  • 5 db tojás
  • 5 dl tej
  • 5 ek gríz

Elkészítés

  1. A piskótához kézi mixerrel kikeverjük a tojásokat a cukorral, addig amíg olyan habos nem lesz, hogy "megáll" a tálban. Ha ez megvan, óvatosan beleforgatjuk az átszitált liszt, darált dió és sütőpor elegyét. Kizsírozott és lisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben kb 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. Ehhez megfőzzük a tejben a grízt folyamatos keverés mellett, majd habosra keverjük a házi vajat a porcukorral és ha kihűlt a grízes krém akkor összevegyítjük a vajas krémmel és belekerverjük a darált diót is. Ha kihűlt a piskóta, kettévágjuk és megkenjük a krém nagy részével, annyit hagyunk csak amivel körbe tudjuk kenni a tortát. Ha körbekentük, akkor elkészítjük a bevonatot a tetejére. Ehhez kis lángon összefőzzük a vajat a kakaóval és 1 kiskanál porcukorral, ha szép selymes, levesszük a tűzről és ha kicsit hűlt, ráöntjük a torta tetejére, majd az oldalát bevonjuk darált dióval. Ízlés szerint díszíthetjük én fehércsokival készítettem rá az Eszterházy tortához hasonló mintát. Jó étvágyat hozzá.