Lebbencs leves

Lebbencs leves

Leves recept

Hozzávalók


  • 3 db kàpia paprika
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db paradicsom (savmentes fajta)
  • 3 db vöröshagyma (közepes)
  • 20 dkg füstölt húsos szalonna
  • 20 dkg lebbencstészta (házi)
  • 5-6 db sárgakrumpli (közepes)
  • 2 liter füstölt hús alaplé (f.sonka vagy f.csülök)
  • 2 liter víz
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint só, bors, babérlevél
  • opcionális tálaláskor: friss vagy szárított chili, csípős darált paprikakrém (házi),petrezselyem

Elkészítés

  1. Kápiapaprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük.
  2. Alufóliából kosárkát formázunk, belehelyezzük a fokhagymát, olívaolajat locsolunk rá és összezárjuk a fóliavéget.
  3. 185 fokos előmelegített sütőbe rakjuk a zöldségeket és a fokhagyma kosárkát. (45-60 percig sütjük, míg a paprika szépen megsül)
  4. 1 óra elteltèvel a sütőből kivett paprikát és paradicsomot fóliával lefedjük. Fokhagymát félrerakjuk.
  5. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát és felaprítjuk a hagymát.
  6. Szalonnát lepirítjuk a lábosban egy kis zsír hozzáadásával, majd félretesszük.
  7. Vhagymát megdinszteljük. Közben elővesszük a sült zöldségeket, héjukat lehúzzuk, csumát és a paprika magokat eltávolítjuk. Fokhagymát megpucoljuk óvatosan. Majd villával pépesítjük.
  8. A hagymás alapot meghintjük pirospaprikával és lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a sült zöldségeket és a fokhagyma krémet is. Botmixerrel pürésítjük.
  9. Tűzhelyre visszarakjuk a lábost és hozzáadjuk a füstölt szalonnát, babérlevelet és egy kis vízzel felöntjük
  10. A megpucolt sárgakrumplit alapos tisztítás után kockákra vágjuk és hozzáadjuk az alaphoz.
  11. Felöntjük a maradék forró alaplével és több részletben a vizet is hozzáadjuk.
  12. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon kb 30 percig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
  13. Egy száraz serpenyőben lepirítjuk a tésztát és a leveshez adjuk.
  14. Hozzáadjuk a fehérborecetet és 2-3 perc elteltével lehúzzuk a tűzről.