
Vásárhelyi túróstáska leves
Leves Kedves Szerkesztőség! Az általunk a receptversenyre beküldött leves egy régi családi recept, Hódmezővásárhelyről. Előnye, hogy laktózmentesen is elkészíthető. A túróstáskák jól bírják a fagyasztást, így előre tudunk dolgozni, ha nagyobb mennyiségben készítjük őket. Fagyasztóból kivéve nagyon gyorsan elkészíthető étel. Fűszerezésére, ízesítésére számtalan variációs lehetőség van. Ajánljuk hétköznapokra egy kelt tésztás másodikkal, de ünnepi asztalon is megállja helyét. Jó étvágyat kívánunk!
Elkészítés
-
A táskákhoz 2 nagyobb tojásból 3–4 cl vízzel, kicsi sóval nem túl kemény tésztát gyúrunk (réteslisztet használok). Addig pihentetjük amíg a levest felkészítjük. Tállal leborítjuk.
-
A zöldségeket megpucoljuk, a sárga- és fehérrépát, a krumplit felkockázzuk. A zsírt felmelegítjük, beletesszük a zöldséget és rövid ideig dinszteljük, Lehúzzuk a lábast a tűzről. Ezután tesszük bele a csapott evőkanál törtpaprikát, vöröshagymát, fokhagymát, sót, kevés borsot. Felengedjük vízzel és mehet vissza a tűzre. Amíg ez fő addig elkészítjük a táskákat.
-
A túrótöltelék elkészítése: összekeverjük a 30 dkg túrót, 1 db tojással 1 ek. liszttel, sóval, pici borssal.
-
Tészta nyújtása: A tésztát vékonyra kinyújtjuk. Kb. 7 cm széles és 9 cm hosszú lapocskákot vágunk. Megkenjük vékonyan olvasztott zsírral a közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk.
-
Formázás: Lazán feltekerjük, a két végét összenyomjuk és a töltelék felé is megnyomjuk. Így érjük el a „táska/szaloncukor” formát, ahogy ez a mellékelt képen is látszik. Lisztezett deszkára rakjuk míg a leves megfő.
-
Amikor minden zöldség puha, belefőzzük a kis táskákat. (Lassú tűzön kb. 10 perc.) A végén 2 evőkanál tejfölt, aprított petrezselymet adunk hozzá és ha szükséges még sózzuk.