
Sütőtökös torta kupola formában
Sütőtökös recept
Elkészítés
-
A tésztához a tojásokat cukorral, olajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a sült pürésített sütőtököt is. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. Masszát 3 fele osztjuk és külön kisütjük őket a tortaformában.180 fokra előmelegített sütőben.
-
A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a fűszereket és átkeverjük. Hűtőbe tesszük.
-
A tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk, Egy másik serpenyőben a cukrot megolvasztjuk, rászórjuk a tökmagot, fűszereket és egy kicsit hagyjuk, míg karamellizálódik. Sütőpapírra tesszük hűlni. Kihűlés után összetörjük.
-
A tésztalapokból egy lapot felszeletelünk 12 db háromszögre, a másik lapból vágunk egy kisebb kört.
-
Összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az egész lap, ráhelyezzük a kivágott lap külső karikáját. Fele krémet rákenjük. A kivágott háromszög alakú piskótákkal kirakjuk a torta oldalát. Krémre tesszük a kivágott kisebb kör tésztát, és a másik fele krémet rákenjük. Ráhajtjuk a háromszögeket. Egy órára hűtőbe tesszük.
-
A karamellás pirított tökmagot kihűlés után összetörjük.
-
Csokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A piskótaszeletek közé csurgatunk a csokiból, majd erre szórjuk az összetört, pirított tökmagot. A megmaradt olvasztott csokit rácsurgatjuk a tortára. Nagyon finom.