Sütőtökös torta kupola formában

Sütőtökös torta kupola formában

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • tésztához: torta forma 23 cm
  • 400 g sütötök
  • 250 g finomliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 mk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 mk. őrölt gyömbér
  • 1/2 mk. őrölt szerecsendió
  • 200 g kristálycukor vagy barna cukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml étolaj
  • krémhez:
  • 150 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 mk őrölt fahéj
  • csipet gyömbérpor
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • díszítéshez:
  • 100 g tökmag
  • 50 g porcukor
  • 1 - 1 csipet őrölt szegfűszeg,fahéj,szerecsendió por, gyömbés por
  • 100 g fehércsokoládé
  • 1 ek olaj

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat cukorral, olajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a sült pürésített sütőtököt is. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. Masszát 3 fele osztjuk és külön kisütjük őket a tortaformában.180 fokra előmelegített sütőben.
  2. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a fűszereket és átkeverjük. Hűtőbe tesszük.
  3. A tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk, Egy másik serpenyőben a cukrot megolvasztjuk, rászórjuk a tökmagot, fűszereket és egy kicsit hagyjuk, míg karamellizálódik. Sütőpapírra tesszük hűlni. Kihűlés után összetörjük.
  4. A tésztalapokból egy lapot felszeletelünk 12 db háromszögre, a másik lapból vágunk egy kisebb kört.
  5. Összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az egész lap, ráhelyezzük a kivágott lap külső karikáját. Fele krémet rákenjük. A kivágott háromszög alakú piskótákkal kirakjuk a torta oldalát. Krémre tesszük a kivágott kisebb kör tésztát, és a másik fele krémet rákenjük. Ráhajtjuk a háromszögeket. Egy órára hűtőbe tesszük.
  6. A karamellás pirított tökmagot kihűlés után összetörjük.
  7. Csokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A piskótaszeletek közé csurgatunk a csokiból, majd erre szórjuk az összetört, pirított tökmagot. A megmaradt olvasztott csokit rácsurgatjuk a tortára. Nagyon finom.