
Gesztenyekrémleves kölesgombóccal, glutén-, és laktózmentesen
Leves recept
Elkészítés
-
A szelídgesztenyét előző nap beáztatjuk bőséges vízbe, majd használatkor X alakban bevágjuk a héját. Előmelegített sütőben maximum hőmérsékleten (200-230°C) 20-25 perc alatt megsütjük. A receptben levő mennyiség már a megpucolt, héj nélküli gesztenyéket jelöli, szükség esetén gesztenyemasszával is helyettesíthető.
-
A megtisztított, sült gesztenyéket egy kevés vízzel késes aprítóban krémessé dolgozzuk.
-
Eközben a cukrot egy nagyobb lábasban aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott almát. Öntünk hozzá egy kis vizet, és puhára főzzük az almákat.
-
A megpuhult almához hozzáöntjük a gesztenyemasszát. Ha úgy érezzük, a késes aprítóban nem sikerült elég krémesre dolgozni a gesztenyét, nyugodtan főzzük együtt közepes lángon ~10 percig az almával, majd botmixerrel egyneműsítsük az alapot.
-
Megbolondítjuk az alapunkat 3 dl minőségi fehérborral. Öntsük az alapunkhoz a növényi tejet/tejszínt, ízlés szerint hígítsuk vízzel.
-
Fűszerezzük a levesünket fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel, kardamommal, ánizzsal és szegfűszeggel.
-
Ha felforrt a levesünk, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a fél citrom reszelt héját és a frissen facsart narancs levét. Fogyaszthatjuk az ünnepi levesünket ízlés szerint akár melegen, akár hidegen.
-
A hamis túrógombócunkhoz, a kölesgombóchoz a kölest alaposan átmossuk és 2-3 órára beáztatjuk.
-
Ezután a kölest 5 dl vízben közepes lángon addig főzzük, amíg elfő a víz. Ekkor hozzáöntünk 3-4 dl növényi tejet, és addig főzzük sűrűn kevergetve, amíg teljesen elfő a folyadék, és puhára fő, megdagad a köles.
-
2-3 evőkanál kukoricadarát forgatunk a köleshez, csomómentesre keverjük, és levesszük a tűzről.
-
Cukorral/édesítőszerrel ízesítjük és hozzáadjuk 1 reszelt citrom héját és levét.
-
Egy nagyobb tányéron hagyjuk a masszát kihűlni, majd kezünkkel gombócokat formázunk a köleskásából.
-
Egy kis lábasban kevés olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Én gluténmentes panírmorzsa keveréket vagy zabkorpát szoktam használni erre a célra.
-
Beleforgatjuk a kölesgombócokat a morzsába.
-
Tálaláskor a levesünkbe tesszük a gombócokat. Jó étvágyat kívánok ehhez az igazi ünnepi desszertleveshez. :)