Gesztenyekrémleves kölesgombóccal, glutén-, és laktózmentesen

Gesztenyekrémleves kölesgombóccal, glutén-, és laktózmentesen

Leves recept

Hozzávalók


  • 150 g gluténmentes panírmorzsa/zabkorpa
  • 1 db bio citrom reszelt héja és leve
  • 100 g cukor
  • 2-3 evőkanál kukoricadara
  • 3-4 dl növényi tej
  • 5 dl víz
  • 200 g köles
  • 1 db narancs leve
  • 1 db bio citrom reszelt héja és leve
  • csillagánizs
  • szegfűszeg
  • kardamom
  • gyömbér
  • vanília
  • fahéj
  • 5-6 dl növényi tej/ feleannyi tejszín
  • 7 dl víz
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor/kókuszvirágcukor
  • 1 db nagyobb alma
  • 250 g sült szelídgesztenye
  • 3 dl fehér/rosé bor

Elkészítés

  1. A szelídgesztenyét előző nap beáztatjuk bőséges vízbe, majd használatkor X alakban bevágjuk a héját. Előmelegített sütőben maximum hőmérsékleten (200-230°C) 20-25 perc alatt megsütjük. A receptben levő mennyiség már a megpucolt, héj nélküli gesztenyéket jelöli, szükség esetén gesztenyemasszával is helyettesíthető.
  2. A megtisztított, sült gesztenyéket egy kevés vízzel késes aprítóban krémessé dolgozzuk.
  3. Eközben a cukrot egy nagyobb lábasban aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott almát. Öntünk hozzá egy kis vizet, és puhára főzzük az almákat.
  4. A megpuhult almához hozzáöntjük a gesztenyemasszát. Ha úgy érezzük, a késes aprítóban nem sikerült elég krémesre dolgozni a gesztenyét, nyugodtan főzzük együtt közepes lángon ~10 percig az almával, majd botmixerrel egyneműsítsük az alapot.
  5. Megbolondítjuk az alapunkat 3 dl minőségi fehérborral. Öntsük az alapunkhoz a növényi tejet/tejszínt, ízlés szerint hígítsuk vízzel.
  6. Fűszerezzük a levesünket fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel, kardamommal, ánizzsal és szegfűszeggel.
  7. Ha felforrt a levesünk, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a fél citrom reszelt héját és a frissen facsart narancs levét. Fogyaszthatjuk az ünnepi levesünket ízlés szerint akár melegen, akár hidegen.
  8. A hamis túrógombócunkhoz, a kölesgombóchoz a kölest alaposan átmossuk és 2-3 órára beáztatjuk.
  9. Ezután a kölest 5 dl vízben közepes lángon addig főzzük, amíg elfő a víz. Ekkor hozzáöntünk 3-4 dl növényi tejet, és addig főzzük sűrűn kevergetve, amíg teljesen elfő a folyadék, és puhára fő, megdagad a köles.
  10. 2-3 evőkanál kukoricadarát forgatunk a köleshez, csomómentesre keverjük, és levesszük a tűzről.
  11. Cukorral/édesítőszerrel ízesítjük és hozzáadjuk 1 reszelt citrom héját és levét.
  12. Egy nagyobb tányéron hagyjuk a masszát kihűlni, majd kezünkkel gombócokat formázunk a köleskásából.
  13. Egy kis lábasban kevés olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Én gluténmentes panírmorzsa keveréket vagy zabkorpát szoktam használni erre a célra.
  14. Beleforgatjuk a kölesgombócokat a morzsába.
  15. Tálaláskor a levesünkbe tesszük a gombócokat. Jó étvágyat kívánok ehhez az igazi ünnepi desszertleveshez. :)