
Kacsasült konfitált fokhagymával és almás lilakáposztával
Családi recept. A hízott kacsából vagy pecsenyakacsából készült sült az ünnepi alkalmakkor került gyerekkoromban az asztalunkra: karácsony, búcsú, mindenszentek. Az újdonságok mellett, nagyanyám után most én is szívesen készítem, mindenki örömére.
Elkészítés
-
A húst jó alaposan besózom, majd borsozom. Ennél az ételnél különösen fontos, mint a halaknál, hogy megfelelő mennyiségű sót használjunk, inkább kicsit legyen sósabb. A zsírral, héjas fokhagyma gerezdekkel és a vízzel kacsasütő edénybe teszem a combokat, de egy sima tepsi is megfelel, ez esetben lefedem alufóliával. 200 fokos sütőben, alsó-felső sütési módban omlóra sütöm, kb. 1,5-2 óra alatt. A sütési idő végén eltávolítom a fedőt és ropogósra sütöm felső grill módban, de semmi képpen sem légkeveréssel. Közben gyakran meglocsolom a zsírral.
-
A káposztához megdinsztelem a lilahagymát, majd a vékonyra szelt káposztát is hozzáadom és a sóval, fűszerekkel, kevés vízzel puhára párolom. Amikor már majdnem jó, hozzáadom az almát is és az ecetet, még 10 percig főzöm.
-
Sült burgonyával vagy batátával, saját aszalású körtés - balzsamecetes friss salátával kínálom. A konfitálódott fokhagymákat semmiképpen se dobjuk. Nyomjuk a ki a héjból és kenjük a húsra, igazán gazdag ízt kapunk.
-
Jó étvágyat!