Kacsasült konfitált fokhagymával és almás lilakáposztával

Kacsasült konfitált fokhagymával és almás lilakáposztával

Családi recept. A hízott kacsából vagy pecsenyakacsából készült sült az ünnepi alkalmakkor került gyerekkoromban az asztalunkra: karácsony, búcsú, mindenszentek. Az újdonságok mellett, nagyanyám után most én is szívesen készítem, mindenki örömére.

Hozzávalók


  • 1 ek balzsamecet
  • 1 adag friss saláta
  • 1 db gránátalma
  • 1 marék aszalt körte/alma
  • ízlés szerint méz és alma ecet
  • só, bors, őrölt kömény
  • 1 fej lilahagyma
  • 1-2 db alma
  • 1 kis fej lilakáposzta
  • 1 dl kacsazsír
  • 1 dl víz
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • 6-8 db kacsacomb (vagy mellel vegyesen)

Elkészítés

  1. A húst jó alaposan besózom, majd borsozom. Ennél az ételnél különösen fontos, mint a halaknál, hogy megfelelő mennyiségű sót használjunk, inkább kicsit legyen sósabb. A zsírral, héjas fokhagyma gerezdekkel és a vízzel kacsasütő edénybe teszem a combokat, de egy sima tepsi is megfelel, ez esetben lefedem alufóliával. 200 fokos sütőben, alsó-felső sütési módban omlóra sütöm, kb. 1,5-2 óra alatt. A sütési idő végén eltávolítom a fedőt és ropogósra sütöm felső grill módban, de semmi képpen sem légkeveréssel. Közben gyakran meglocsolom a zsírral.
  2. A káposztához megdinsztelem a lilahagymát, majd a vékonyra szelt káposztát is hozzáadom és a sóval, fűszerekkel, kevés vízzel puhára párolom. Amikor már majdnem jó, hozzáadom az almát is és az ecetet, még 10 percig főzöm.
  3. Sült burgonyával vagy batátával, saját aszalású körtés - balzsamecetes friss salátával kínálom. A konfitálódott fokhagymákat semmiképpen se dobjuk. Nyomjuk a ki a héjból és kenjük a húsra, igazán gazdag ízt kapunk.
  4. Jó étvágyat!