Sütőtökös szalonnás tekercsek

Sütőtökös szalonnás tekercsek

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • ízlés szerint zsálya, kakukkfű, szerecsendió, bors, fekete kömény
  • 100 gr mascarpone
  • 150 gr cheddar sajt
  • 100 gr kolozsvári szalonna
  • 200 gr sült sütőtök
  • 2 db tojás
  • 50 gr libazsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 200 ml tej
  • 1 ek cukor
  • 450 gr finom liszt

Elkészítés

  1. A tésztához: Az élesztőt és a cukrot felfutattjuk a tejben. A lisztet beleszitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd mehet az 1db tojás és az élesztős keverék és végül a libazsír. Addig dagasztjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nő (kb 40perc-1 óra).
  2. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez kicsi zsiradékon megpirítjuk a kolozsvári szalonnát majd hozzáadjuk a felaprított zsályát, kakukkfüvet és hozzákeverjük a sült sütőtököt, a frissen reszelt szerecsendiót és mascarponét, jól összekeverjük és ízesítjük borssal, ha szükséges pici sóval (a szalonna is sós), majd hozzáreszeljük a sajt felét, ezt is elkeverjük benne.
  3. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb 3-4mm vastagású téglalapra és kenjük meg a kihűlt sütőtökös töltelékkel. Ezután felcsavarjuk és csigákat vágunk belőle, amiket kizsírozott lisztezett tepsire vagy esetemben kerek formába rakunk és letakarva további kb 40 percig kelesztünk.
  4. Ha megkeltek a tekercsek, lekenjük egy felvert tojással, ráreszeljük a maradék sajtot és én fekete köményt szórtam még rá. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá.