
Sütőtökös szalonnás tekercsek
Sütőtökös recept
Elkészítés
-
A tésztához: Az élesztőt és a cukrot felfutattjuk a tejben. A lisztet beleszitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd mehet az 1db tojás és az élesztős keverék és végül a libazsír. Addig dagasztjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nő (kb 40perc-1 óra).
-
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez kicsi zsiradékon megpirítjuk a kolozsvári szalonnát majd hozzáadjuk a felaprított zsályát, kakukkfüvet és hozzákeverjük a sült sütőtököt, a frissen reszelt szerecsendiót és mascarponét, jól összekeverjük és ízesítjük borssal, ha szükséges pici sóval (a szalonna is sós), majd hozzáreszeljük a sajt felét, ezt is elkeverjük benne.
-
Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb 3-4mm vastagású téglalapra és kenjük meg a kihűlt sütőtökös töltelékkel. Ezután felcsavarjuk és csigákat vágunk belőle, amiket kizsírozott lisztezett tepsire vagy esetemben kerek formába rakunk és letakarva további kb 40 percig kelesztünk.
-
Ha megkeltek a tekercsek, lekenjük egy felvert tojással, ráreszeljük a maradék sajtot és én fekete köményt szórtam még rá. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá.