Sütőtökös- fahéjas aranygaluska vaníliasodóval

Sütőtökös- fahéjas aranygaluska vaníliasodóval

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg sült sütőtökpüré
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 20 dkg durvára vágott dió
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 7 dkg nádcukor

Elkészítés

  1. Elsőként az aranygaluska tésztáját készítjük el, amelyhez meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az egy evőkanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a csipet sót, hozzáadjuk a sütőtökpürét, a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összedagasztani, majd amikor már nagyjából összeállt a tésztánk, beledolgozzuk az olvasztott vajat is. Szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen legalább 30 percet pihentetjük.
  2. A megkelt tésztánkat ujjnyi vastagságra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A nádcukrot összekeverjük a dióval, a fahéjjal és a citrom reszelt héjával. Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, az alját pedig kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal, majd rakjunk le egy sor pogácsát. A sor tetejét kenjük le az olvasztott vajjal és szórjunk rá a cukorral, citrommal elkevert dióból. Erre a rétegre jöhet a következő sor pogácsa, amit szintén lekenünk a vajjal és megszórunk a dióval. Ugyanígy járunk el egészen addig amíg el nem fogynak a pogácsáink. Az így kapott tésztánkat pihentessük meleg helyen további 30 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük aranybarnára.
  3. A vaníliasodóhoz 6 dl tejet felmelegítünk a vaníliarúd kikapart magjával. A maradék 2 dl tejet keverjük csomómentesre a tojássárgájával, a cukorral, a kukoricakeményítővel és a vaníliás cukorral. Amint a tej felforr, hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tojásos, cukros, keményítős keveréket és pár perc alatt, alacsony lángon főzzük sűrű krémmé. A gyönyörű, aranybarnára sült aranygaluskánk mellé még melegen tálaljuk.