A mi flódnink

A mi flódnink

Családi recept

Hozzávalók


  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 50 g porcukor
  • 10 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl hideg víz
  • 1 kg alma
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál fahéj
  • 1 db citrom leve
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl víz
  • 1 bio narancs héja lereszelve
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 30 dkg sűrű házi szilvalekvár
  • 1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. Elsőként a tésztához az összes alapanyagot bedagasztjuk, fóliába csomagoljuk és berakjuk a hűtőbe egészen addig amíg a töltelékeket elkészítjük.
  2. Az almás töltelékhez az almákat megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráöntjük a citrom levét, a fahéjat és a mézet. Nagyjából 5-6 percig rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
  3. A diós töltelékhez egy lábasban összekeverjük a diót, a cukrot, a mézet és a vizet. Jól összeforraljuk, miután lekapcsoltuk belereszeljük a kezeletlen narancs héját, és így hagyjuk kihűlni.
  4. A mákos tölteléknél ugyanúgy járunk el, mit a diósnál. Miután összeforraltuk a hozzávalókat, reszeljük bele a bio citrom héját.
  5. Amíg a töltelékek hűlnek, addig a tésztánkat porciózzuk 5 egyenlő részre. Egyet hagyjunk kint a pulton, a többit amivel épp nem dolgozunk, rakjuk vissza a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy adag tésztát nyújtsunk ki egy közepes tepsiméret nagyságúra (nálam 27x18cm), szurkáljuk meg villával és süssük elő 8 perc alatt. Még további 2 tésztaadaggal járjunk el ugyanígy. 2 adag tészta marad nyersen, ebből az egyik lesz a teteje, a másik az alja.
  6. A következő lépés a rétegezés lesz. Az egyik nyers tésztánkat nyújtsuk ki, szurkáljuk meg villával és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsink aljába. Erre jöhet a kihűlt mákkrém, majd egy elősütött tésztalap, a diókrém, megint egy elősütött tésztalap, egy réteg vastag szilvalekvár, erre az utolsó elősütött tésztaréteg, majd utolsóként érkezik az almatöltelék, amelyet beborítjuk a nyers tésztalapunkkal.
  7. A süteményünket lekenjük a tojással, és egy fogpiszkáló segítségével átszurkáljuk az összes réteget. 170 fokos sütőbe további 35 percig sütjük. Egészen másnapig kell várnunk a szeleteléssel és a kóstolással, de az íze minden várakozást megér.