Szarvas ragu, kucsmagombás rizottó

Szarvas ragu, kucsmagombás rizottó

Családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 1 kg szarvas comb
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 100 g sűrített paradicsom
  • Izlés szerint só, bors
  • 4-5 szem borókabogyó
  • 3 teáskanál vad fűszerkeverék
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • Izlés szerint víz
  • 30 g szárított kucsmagomba
  • 250 g rizottó rizs
  • Izlés szerinz só, bors
  • 2-3 db salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 dl forró víz
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál olaj
  • 50 g vaj

Elkészítés

  1. A zsíron üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, sózom. Beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst, pirítom, hogy kérget kapjon. Ezt követően hozzáadom a sűrített pradicsomot, a fűszereket, pár percig párolom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A főzés vége előtt adom hozzá az apróra zúzott fokhagymát, hogy az aromájából keveset veszítsen, ezzel együtt még 10 percig főzöm. Igény esetén a vizet többször pótolom.
  2. A szárított kucsmagombát egy tálba teszem és nyakon öntöm kb. 4 dl forró vízzel, majd hagyom állni, hogy barnás színt kapjon. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát is, sózom. Amint megpirult, hozzáadom a rizst, amit 2 percig pirítok, ezt követően elkezdem felönteni azzal a vízzel, amiben a gombákat áztattam. Sózom, borsozom. Annyi folyadékot adagolok hozzá, ami éppen ellepi. Ha elkezd száradni, pótolom. Közben adagolom hozzá ízlés szerint a fehérbort. Amikor a rizs elérte a megfelelő puhaságot, beleteszem a gombákat, majd hozzádom a vajat és elkeverem.
  3. Kör alakban a tányér közepére teszem a rizottót, ráhelyezek pár db szarvashúst, a tetejét csírával díszítem. Jó étvágyat kívánok!