
Szarvas ragu, kucsmagombás rizottó
Családi ünnepi recept
Elkészítés
-
A zsíron üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, sózom. Beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst, pirítom, hogy kérget kapjon. Ezt követően hozzáadom a sűrített pradicsomot, a fűszereket, pár percig párolom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A főzés vége előtt adom hozzá az apróra zúzott fokhagymát, hogy az aromájából keveset veszítsen, ezzel együtt még 10 percig főzöm. Igény esetén a vizet többször pótolom.
-
A szárított kucsmagombát egy tálba teszem és nyakon öntöm kb. 4 dl forró vízzel, majd hagyom állni, hogy barnás színt kapjon. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát is, sózom. Amint megpirult, hozzáadom a rizst, amit 2 percig pirítok, ezt követően elkezdem felönteni azzal a vízzel, amiben a gombákat áztattam. Sózom, borsozom. Annyi folyadékot adagolok hozzá, ami éppen ellepi. Ha elkezd száradni, pótolom. Közben adagolom hozzá ízlés szerint a fehérbort. Amikor a rizs elérte a megfelelő puhaságot, beleteszem a gombákat, majd hozzádom a vajat és elkeverem.
-
Kör alakban a tányér közepére teszem a rizottót, ráhelyezek pár db szarvashúst, a tetejét csírával díszítem. Jó étvágyat kívánok!