Tűrtlaska-leves
A tűrtlaska-leves Újtusnádon (Erdély, Csík) nagymamám idejében ismert és gyakran főzött leves volt. Napjainkban is több háztartásban kedvelik és készítik, mivel egyszerű az elkészítése, laktató és finom, emlett a hozzávalók is olcsók. Csak egy kis ráfordított idő és szeretet szükséges az elkészítéséhez. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.
Elkészítés
-
Egy 4-5 literes fazékba vizet teszünk főni, beleszórunk egy kis sót. Beleteszünk egy vörös hagymát épen. A 4-5 pityókát apró kockára vágjuk és azt is beletesszük.
-
Amíg a pityóka fő, elkészítjük a laskát. 30 dkg lisztból, 1 egész tojásból tésztát gyúrunk. Ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá. Gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk és megszórjuk gazdagon a juhtúróval. Ezután két oldalról, a közepéig feltűrjük a laskát, és így két rúdat kapunk. Ezután a két rúd között elvágjuk a laskát. A kapott rúdakból háromszögű párnácskákat nyomkodunk ki fakanálnyéllel, majd a nyomok mentén felvágjuk. Annak érdekében, hogy ne főjön ki a túró a tésztából, körbenyomkodjuk villaheggyel.
-
Ez a folyamat körülbelül 20 percig tart, ezalatt megfő a pityóka, kivesszük az ép hagymát a levesből, és beletesszük a párnácskákat. 5-10 perc alatt megfőnek. Ezt úgy is ellenőrizhetjük, hogy megnézzük, feljöttek-e a víz tetejére. Ha igen, a vízbe még túrót és friss zöld kaprot szórunk. A tűzről levesszük, tálalhatjuk is. Kész is van a könnyű és tápláló levesünk. A párnácskákat egyébbel is tölthetjük: tojásrántottával, sonkával, szalonnapörccel. Jó étvágyat kívánunk!