Narancsos sütőtökös mákos guba csiga

Narancsos sütőtökös mákos guba csiga

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • Ízlés szerint fahéjrúd, szegfűszeg, csillagánizs, bio narancshéj
  • 100 gr cukor
  • 200 ml víz
  • 150 gr mák
  • 100 gr sütőtökpüré
  • fél bio narancs héja lereszelve
  • 20 gr friss élesztő
  • 35 gr vaj
  • 1 db tojás sárgája
  • 150 ml tej
  • 50 gr cukor, pici só
  • 300 gr finomliszt
  • 100 gr sütőtökpüré
  • Ízlés szerint reszelt gyömbér
  • 1 db narancs leve
  • Fél citrom leve
  • 2 kkanál szirup
  • 2dl tej
  • 2 db tojás sárgája
  • ízlés szerint vaníliarúd, szerecsendió
  • 40 gr cukor
  • 3 db tojás fehérje, csipet só
  • 60 gr porcukor

Elkészítés

  1. A tésztához: Az élesztőt, 1 tk cukor társaságában futtasd fel a tejben. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sót, és a maradék cukrot. Keverd el, majd mehet az 1 db tojássárgája, a 100 gr sütőtökpüré, az élesztős keverék és végül az olvasztott vaj. Addig dagaszd, amíg sima nem lesz a tészta. Letakarva, meleg helyen keleszd, amíg a duplájára nem nő (kb 40perc-1 óra) Amíg kel a tészta: a vízből, cukorból és fűszerekből (fahéjrúd, szegfűszeg, csillagánizs, bio narancshéj) főzz szirupot. Ha ez megvan, add hozzá a mákhoz (annyit, amennyit a mák felvesz), ebbe még tegyél 1 kevés őrölt fahéjat és jól keverd el. Egy kapcsos tortaformát kenj meg zsírral és szórj rá lisztet Ezután készítsd el a narancsos sütőtök lekvárt, amihez tedd egy kis lábasba a 200gr sütőtök pürét, 1 narancs levét, fél citrom levét, reszelt gyömbért és egy kevès szirupot (nem kell sok, ez inkább savanykás legyen, mert minden más része édes lesz). Forrald össze a hozzávalókat, majd pürésítsd kézi mixerrel. Ha megkelt a tészta, nyújtsd ki lisztezett deszkán kb 3-4mm vastagású téglalapra és kend meg a máktöltelékkel. A hosszabbik oldalától kb. 2 cm-es hosszú csíkokat vágj a tésztából. Az elsőt tekerd fel csiga formában, a második csíkot szintén tekerd hozzá az előző csigához, majd rakd rá a kizsírozott tortaformára és a végekhez illesztve folyamatosan illeszd hozzá a többi tésztacsíkot, hogy végül egy nagy csigát kapj. Ezt ismét letakarva hagyd állni további kb 40 percig, amíg szépen megkel. Amíg a tortaformában kel a csiga, készítsd el a vaníliasodót. Ehhez a 2 db tojássárgáját keverd ki 40gr cukorral és egy fél vanília rúd kikapart belsejével, valamint kevés reszelt szerecsendióval. Add hozzá apránként a tejet és kis lángon forrald fel, folyamatos keverés mellett. Nem lesz nagyon sűrű, inkább öntet szerű az állaga. Ha megkelt a tészta, 180 fokos előmelegített sűtőben süsd kb 20-25 percig majd a sűtőből kivéve kanalazd rá egyenletesen a vanília sodót. Ezzel süsd további kb 15 percig. Közben készítsd el a tojáshabot. Ehhez a 3 tojásfehérjét verd kemény habbá csipet sóval és 60 gr porcukorral. Ha letelt a 15 perc, ismét vedd ki a csigát, kend rá a narancsos sütőtök lekvárt és egyenletesen oszlasd el rajta a tojásfehérje habot, akár habzsákból is töltheted, úgy szebb lesz a végeredmény. Ha ezzel megvagy, süsd további 5-10 percig, amíg a tojáshab kap egy kis színt. A mákos guba csigát lehűtve vágd szeletekre, úgy lesz igazán szép, csíkos a belseje, már ha ki tudod várni... Jó étvágyat hozzá.