
Borscs leves
Elkészítés
-
A bordát jól megmossuk és odateszem annyi vízzel főni, hogy épp ellepje. Mikor felfőtt és habozni kezdett akkor leöntöm róla az első levet és friss tiszta 3 liter vízzel visszateszem főni. Teszek hozzá egy kicsi sárgarépát és egy hagymát, sózom borsozom. Főzöm másfél órát, míg meg nem puhul a hús. Közben egy sárgarépát lereszelek, egy hagymát kockára vágok és egy kis zsíron megdinsztelem. Egy másik fazékban vékony csíkokra vágott céklát kicsi olajon szintén elkezdem dinsztelni, teszek hozzá sót, cukrot, 2 evőkanál paradicsompürét, egy cikk fokhagymát nyomok bele és citromlét. A káposztát szintén vékony csíkokra vágom. Mikor megfőtt a hús kiszedem a fazékból a répával és a sárgarépával együtt. A húst letisztítom és kis kockákra vágom, amit visszateszek a levesbe. Teszek bele két kockára vágott burgonyát, a felaprított káposztát, a megdinsztelt sárgarépát és hagymát, egy babérlevelet. Megkóstolom és teszek még bele ha szükséges sót és borsot. Főzöm még kb. 10-15 percig, míg a burgonya és a káposzta meg nem fő. A vége felé hozzáadom a puhára dinsztelt céklát és még főzöm 5 percet. Míg fő addig felszeletelek 2 cikk fokhagymát és egy csokor kaprot, ez már a legvégén teszem a levesbe mikor elzárom a tüzet alatta. Tálaláshoz 1-2 kanál tejfelt teszek a tányérba és friss zöldet. Jó étvágyat.