
Hajdinagombóc leves
Elkészítés
-
A sárgarépát és zöldséget kb 1 l vizzel sóval, borssal megfőzzük.
-
Az apróra vágott szalonna zsírját kipirítjuk, a hagyma felével kicsit tovább pirítjuk, ha kihűlt, a megfőtt hajdinához öntjük. Hozzákeverjük az egész tojást, finomra vágott petrezselyemet, sót (a szalonna sós), borsot. Annyi hajdinalisztet keverünk bele, hogy gombócolható legyen. Hűvös helyen pihentetjük.
-
Liszttel, zsírral rántást készítünk, majd beletesszük a hagyma másik felét párszor átkeverjük, hozzátesszük a fűszerpaprikát és a megfőtt levesbe öntjük.
-
A levest botmixerrel egyneműsítjük, elkeverjük benne a tejfölt, ha sűrű a leves vizzel higitjuk.
-
Amikor felfőtt falatnyi gombócokat formázunk a hajdinás keverékéből és a levesben lassú tűzön 5 perc alatt megfőzzük.