Hajdinagombóc leves

Hajdinagombóc leves

Hozzávalók


  • 2 db sárgarépa
  • 2 db kisebb zöldség
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 20 dkg hajdina (sós vízben megfőzve)
  • 1-2 evőkanál hajdinaliszt
  • 5 dkg bacon
  • 1 közepes vöröshagyma (fimomra vágva)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. A sárgarépát és zöldséget kb 1 l vizzel sóval, borssal megfőzzük.
  2. Az apróra vágott szalonna zsírját kipirítjuk, a hagyma felével kicsit tovább pirítjuk, ha kihűlt, a megfőtt hajdinához öntjük. Hozzákeverjük az egész tojást, finomra vágott petrezselyemet, sót (a szalonna sós), borsot. Annyi hajdinalisztet keverünk bele, hogy gombócolható legyen. Hűvös helyen pihentetjük.
  3. Liszttel, zsírral rántást készítünk, majd beletesszük a hagyma másik felét párszor átkeverjük, hozzátesszük a fűszerpaprikát és a megfőtt levesbe öntjük.
  4. A levest botmixerrel egyneműsítjük, elkeverjük benne a tejfölt, ha sűrű a leves vizzel higitjuk.
  5. Amikor felfőtt falatnyi gombócokat formázunk a hajdinás keverékéből és a levesben lassú tűzön 5 perc alatt megfőzzük.