Sütőtökös-pekándiós babka

Sütőtökös-pekándiós babka

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • 310 g finomliszt
  • 40 g cukor
  • 20 g méz
  • 3 db tojássárgája
  • 20 g friss élesztő
  • 80 ml langyos tej
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 db bio narancs héja lereszelve
  • 40 g vaj
  • 150 g sütőtökpüré
  • 250 g őrölt pekándió
  • 100 g kristálycukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 ek. sütőrum

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk cukros, langyos tejben. Kimérjük a tészta hozzávalóit (a sütőtökpürével bezárólag) egy tálba, a vajat kivéve és tésztát gyúrunk belőle. A vajat akkor adjuk hozzá, ha már nagyjából összeállt.
  2. Nagyon lágy tésztát kell kapjunk (lágyabb, mint a kalács), alaposan kidagasztjuk (géppel 15 perc).
  3. Konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten, körülbelül 1-1,5 óra alatt, vagy hűtőben egy éjszakát hagyjuk kelni.
  4. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. A töltelékhez felverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd beleforgatjuk a darált pekándiót, fahéjat, gyömbért, vaníliás cukrot és sütőrumot.
  5. Megkenjük a masszával a tésztát, majd feltekerjük minél szorosabban. A feltekert tésztát hosszanti irányban kettévágjuk, majd a két darabot szorosan összefonjuk.
  6. Koszorút formázunk a tésztafonatból, sütőpapíros tepsibe helyezzük, lekenjük tojással és 175 fokon aranybarnára sütjük (körülbelül 35-40 percig, sütőtől függően).