Szoljanka, az orosz - kelet-német hagyaték

Szoljanka, az orosz - kelet-német hagyaték

leves recept

Hozzávalók


  • baguette vagy kenyér
  • petrezselyem
  • tejföl vagy sajtkrém
  • citromlé és héj
  • só, bors, cukor
  • zöldségalaplé
  • 4-5 db savanyú uborka
  • 1 üveg lecsó
  • 1 db darabos paradicsom konzerv
  • 1-2 ek. sűrített paradicsom
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 200 g fűszeres virsli
  • 200 g főtt sonka
  • 200 g füstölt tarja

Elkészítés

  1. Történelmi okokból a kelet-német konyha is átvette ennek az eredetileg orosz ételnek a készítését. Noha az NDK-s változat már némiképp eltér az orosz recepttől. A lényege, hogy többféle hússal készüljön. Savanyú uborka elmaradhatatlan kelléke, ahogy a lecsó is és a sűrített paradicsom is. Amit mi nem teszünk bele, - de sok recepthasználja - az a savanyú káposzta. A mi családi receptünk(nagy adag, lehet felezni): 200 g füstölt tarja, 200 g főtt sonkát és 200 g fűszeres sonka/virsli (Jagdwurst, Regensburger Knacker) felkockáztam, apróra vágott hagymával átpirítottam, majd adtam hozzá 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Mehetett hozzá darabos sűrített paradicsom, lecsó, apróra vágott savanyú uborka, felöntöttem zöldséges alaplével, sóztam, borsoztam, pici cukor is mehet hozzá, ahogy citromlé és héj is, 20 percig lassan főztem. Petrezselyemmel és sajtkrémmel/tejföllel díszítettem. Baguette-el vagy barna kenyérrel szeletekkel, rajta fűszeres sajtkrémmel tálaltam. Nagyon laktató, és másnapra sokkal finomabb!