
Sütőtökös, morzsás, töltött kalapos muffin
sütőtökös recept
Elkészítés
-
Kézi habverővel keverd össze a sütőtököt, tojást, kefirt, olajat. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, majd ezt spatulával keverd a nedves alaphoz. Fontos, hogy csak addig keverjük, míg a liszt eltűnik. Tedd a hűtőbe pihenni legalább 20 percet, de akár éjszakára is maradhat a hidegben.
-
A töltelékhez a mascarponét a cukorral és a liszttel kikeverjük, hűtőbe tesszük.
-
A morzsához a vajat, a lisztet és a kristálycukrot összemorzsoljuk, hűtőbe tesszük.
-
Bélelj ki egy muffinsütő formát papírral, csak minden második helyet használj, hogy legyen helye a tésztának kalaposodni, megnőni. Minden muffinforma köré tettem egy nagyobb fémgyűrűt, amit csíkokra hajtogatott alufóliával is lehet helyettesíteni. Ez állítja meg a tésztát, hogy ne terüljön el.
-
Készítsd elő egy nyomózsákba a mascarponés krémet, a morzsát, tökmagot vagy akár csokicseppeket a díszítéshez. A tésztát belekanalazom a formákba úgy, hogy túlcsorduljon, kb. 140 g jusson egy adagra. A közepébe beleszúrom a krémes nyomózsákot és lassan kihúzva feltöltöm krémmel, kb 35-45 gr egy adag. Megszórom a tetejét a vajas morzsával és a díszítőelemekkel.
-
Előmelegített alul-felül fűtős, 220 fokos sütőbe teszem 6-8 percig, majd leveszem a hőt 180 fokra, 20-25 percig tovább sütöm. Tűpróba után kiveszem és hagyom kihűlni.
-
Ebből a mennyiségből kb 12 hatalmas muffin lesz. Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, csak betöltés előtt vegyük ki a hűtőből. Mascarpone helyett sajtkrémet is használhatsz.
-
A fűszerek illata, a sütőtök, a kinézete miatt a karácsony hangulatát idézi. Kívül ropogós, belül puha, omlós. Nem a megszokott, unalmas sütemény. Forró narancsos kakaóval, felnőtteknek forraltborral kínálva mennyei uzsonna is lehet.