
Nigellás-füstölt paprikás rudak
Ünnepi, családi recept.
Elkészítés
-
Olyan szerencsés vagyok, hogy életben tudhatom a dédanyám testvérét, Rózsi nénit, akivel sok éve átbeszéljük a sütési praktikákat. Tavaly karácsonykor egy nagyon finom sajtos rúddal ajándékozott meg, ami rögtön a kedvencemmé vált. Ennek a receptje érkezik most egy kis csavarral. Rózsi néni ebből a tésztából alapvetően a krémes lapjait készíti, de tökéletesen működik sajtos rúdként is. A rudakat most füstölt paprikával ízesítettem és nigella maggal szórtam meg. Ha nem ismeritek a nigella magot (fekete kömény), ez egy a köményhez hasonló fűszernövény, amit az indiai és közel-keleti konyhák használnak leginkább. Ez és a füstölt paprika kiváló ízt adnak a ropogós rudaknak. Természetesen ezek nélkül is működnek a rudak, sajtot vagy szezámmagot is szórhatunk rájuk. Feltétlenül javaslom az elkészítésüket!
-
A lisztet egy tálban elkeverjük a füstölt paprikával és a sóval. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat és alaposan elmorzsoljuk. A tálba tesszük a citrom levét és a tejfölt, majd egynemű tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
-
A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk és legalább 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
-
A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és rudakat vágunk belőle.
-
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsikre helyezzük. Megkenjük őket a tejjel elkevert tojással és megszórjuk nigellamaggal.
-
180 °C-ra előmelegített sütőben rövid idő alatt megsütjük a nigellás-füstölt paprikás rudakat. Süteményes dobozban tárolva hetekig eláll.