Nigellás-füstölt paprikás rudak

Nigellás-füstölt paprikás rudak

Ünnepi, családi recept.

Hozzávalók


  • 350 g liszt
  • 250 g hideg vaj
  • egy teáskanál só
  • fél citromból nyert citromlé
  • 150 g 20%-os tejföl
  • egy tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 3 teáskanál füstölt paprika
  • 50 g feketekömény (nigella)

Elkészítés

  1. Olyan szerencsés vagyok, hogy életben tudhatom a dédanyám testvérét, Rózsi nénit, akivel sok éve átbeszéljük a sütési praktikákat. Tavaly karácsonykor egy nagyon finom sajtos rúddal ajándékozott meg, ami rögtön a kedvencemmé vált. Ennek a receptje érkezik most egy kis csavarral. Rózsi néni ebből a tésztából alapvetően a krémes lapjait készíti, de tökéletesen működik sajtos rúdként is. A rudakat most füstölt paprikával ízesítettem és nigella maggal szórtam meg. Ha nem ismeritek a nigella magot (fekete kömény), ez egy a köményhez hasonló fűszernövény, amit az indiai és közel-keleti konyhák használnak leginkább. Ez és a füstölt paprika kiváló ízt adnak a ropogós rudaknak. Természetesen ezek nélkül is működnek a rudak, sajtot vagy szezámmagot is szórhatunk rájuk. Feltétlenül javaslom az elkészítésüket!
  2. A lisztet egy tálban elkeverjük a füstölt paprikával és a sóval. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat és alaposan elmorzsoljuk. A tálba tesszük a citrom levét és a tejfölt, majd egynemű tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
  3. A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk és legalább 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és rudakat vágunk belőle.
  5. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsikre helyezzük. Megkenjük őket a tejjel elkevert tojással és megszórjuk nigellamaggal.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőben rövid idő alatt megsütjük a nigellás-füstölt paprikás rudakat. Süteményes dobozban tárolva hetekig eláll.