Babgulyás gazdagon

Babgulyás gazdagon

leves kategória

Hozzávalók


  • 3 db petrezselyem gyökér
  • 3 db sárgarépa
  • ízlés szerint só
  • kb. 3 evőanál sertészsír
  • tálaláshoz tejfel
  • liszt,amennyit a tojás felvesz, hogy gyúrható tésztát kapjunk
  • 1 kissebb tyúktojás
  • füstölt bőrke ízesítés céljából
  • 1 teáskanál erőspista
  • ízlés szerint őrölt feketebors
  • ízlés szerint Őrölt kömény
  • 3 db babérlevél
  • 1 db tv paprika
  • 2 evőanál paradicsompüré
  • 3 evőanál fűszerpaprika
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 500 g száraz tarkabab
  • 600 g sertéslapocka

Elkészítés

  1. A babot beáztatjuk néhány órára, vagy akár egy éjszakára.
  2. Pörköltet készítünk: felkockázzuk a húst, a vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a tv paprikát is apróra vágjuk.
  3. A zsírt felhevítjük, a vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és a tv paprikát, majd a fűszerpaprikát, és a húst. Fehéredésig sütjük a husit,aztán kevés vízzel ,hogy ellepje,felöntjük. A fűszereket is hozzáadjuk, és hagyjuk elfőni a levét, kicsit pörköljük, aztán felöntjük megint . Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg a husi félpuhára főtt, és látszik, hogy jó is szaftot kapott.
  4. Hozzáadjuk a karikára szeletelt sárgarépát és gyökeret,kicsit ezt hozzádinszteljük, hozzáadjuk a babot, füstölt bőrkét, és felengedjük vízzel. Amikor a hús és a bab is puhára főtt,hozzáadjuk a csipetkét, azzal még kb. 10 percet hagyjuk főni.
  5. Csipetke: jobb,ha egy nappal előbb elkészítjük, hogy tudjon száradni, de frissen is jó. A tojást villával jól kikeverjük, hozzáadagolunk apránként annyi lisztet,hogy keményebb gyúrt tésztát kapjunk. Fél kisköröm méretűre lecsipkedjük enyhén lisztezett felületre.
  6. Tálalásor ízlés szerint meglocsoljuk tejfellel. Jó pogácsával kínáljuk. Jó étvágyat!