Sütőtökös kuglóf

Sütőtökös kuglóf

Az őszi kedvenc: illatos, omlós és ellenállhatatlan. Az is kedvelni fogja, aki nem szereti a sült tököt.

Hozzávalók


  • 1 evőkanál kakaó
  • fél kávéskanál só
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 kávés kanál sütőpor
  • 19 dkg vaj, vagy 15 dkg zsír
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl kefir vagy joghurt
  • 25 dkg sült sütőtök püré
  • 28 dkg finomliszt
  • 3 db tojás

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet öntsük egy nagy tálba, majd keverjük bele a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. A sütőtököt dolgozzuk össze a kefirrel és a vaníliakivonattal. A vajat a cukorral habosra keverjük, ez egy kb 5 perces művelet, mert tényleg habosnak kell lennie. Ezután mehetnek bele a tojások, és még egy percig keverjük. Ha kész, lassan hozzáadagoljuk a lisztet, majd a sütőtökös keveréket. Ha alaposan összekevertük, kizsírozunk, kilisztezünk egy kuglófformát, majd megfelezzük. Az egyik felét belekanalazzuk a formába, a másik felébe beleszitáljuk a kakaót, jól elkeverjük, és rákanalazzuk a sárga tésztára. Sütőtől függően, 40-50 percig sütjük. A kuglóf koronája az öntet. Én most tejcsokoládés-diós mázat tettem rá.