Kovászos sütőtökös kalács

Kovászos sütőtökös kalács

sütőtökös recept

Hozzávalók


  • 100g vaj
  • 2dl víz
  • 200g sütőtökpüré
  • 600g bl 55 czelli liszt
  • 100g aktív kovász
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál akácméz
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db tojás a tetejét megkenni

Elkészítés

  1. Az összes hozzávalót a tojáson kívül alaposan bedagasztjuk. Ennél a kalácsnál én nem hagytam autolízis folyamatot, csak dagasztás utáni rengeteg időt. Este 18 órakor dagasztottam, majd másnap reggel 8 óráig 21 fokos helyen kelesztettem. Ezután 6 felé osztottam, és 2 db fonott kalácsot formáztam. Letakarva plusz egy órát kelt. Lekentem tojással, és még ezután is kelesztettem 1 órát. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra, aljába vízzel teli tepsit tettem. Légkeverés nélkül sütöttem kb. 40 percig. Aki kovászol, tudja, hogy az idő relatív, látni, érezni kell, hogy dolgozik a kovászunk. És sok múlik a liszten is. Én a hozzávalóknál feltüntettem az általam használtat.