Húsgombócok fermentált káposztával

Húsgombócok fermentált káposztával

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 500 g vegyes darált hús
  • 200 g kolozsvári szalonna
  • 2 üveg fermentált savanyú káposzta
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 db fokhagymagerezd
  • paradicsom
  • paprika
  • 120 g rizs
  • 1 db tojás
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, babérlevél
  • víz
  • tejföl

Elkészítés

  1. A szalonnát apró csíkokra vágtam és lepirítottam zsírjára. Kiszedtem a fazékból a szalonnát és a visszamaradt zsíron a felkockázott vöröshagymát megpároltam, később hozzáadtam a babérleveleket, az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott paradicsomot és paprikát. Sóztam, borsozta, és őrölt köménymaggal is megszórtam. Felöntöttel némi vízzel. Belekevertem egy üveg saját fermentálású káposztát.
  2. A darált húshoz hozzáadtam egy tojást és 120 g rizst(nyers), sóztam, borsoztam, nyomtam bele 3 gerezd fokhagymát, jól elkevertem és gombócokat formáltam. Ebből nekem 9 db lett. A sózásra figyeljünk, hisz a szalonna is sós és a fermentált káposzta is! Elrendeztem a gombócokat a káposzta ágyon, majd befedtem a második üveg fermentált káposztával, ráöntöttem a káposzta levét is és felöntöttem annyi vízzel ami ellepte, és lassú forralással megfőztem. Kb. 1-1/5 óra.
  3. Tálaláskor a pirított szalonnával, tejföllel és kenyérrel kínáltam.