Schnitzli Spätzli-vel (családi sváb étel)

Schnitzli Spätzli-vel (családi sváb étel)

Családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • Schnitzli-hez 3 fő részére
  • 12 szelet lapocka vagy comb (a disznóvágásnál az átmenetes húst szoktuk erre félre tenni.) kb.: 700 g hús
  • 500 gr hagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • ha nem gyereknek készíted lehet kevés csípős fűszerpaprika is
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1-2 evőkanál pirosarany
  • liszt
  • bors
  • zsír/olaj
  • Spätzli-hez 3 adaghoz
  • 250 gr liszt
  • 3 db tojás
  • 150 ml tej lehet víz is, ha laktózmentesen szeretnénk készíteni
  • ízlés szerint só
  • 1 ek étolaj
  • Spätzl nyomó: ez úgy néz ki, mint a krumplinyomó, viszont ennek nincs az oldalán lyuk.

Elkészítés

  1. Schnitzli: A húst „rántott hús” vékonyságúra vágjuk, kiklopfoljuk. Sót összekeverjük borssal egy külön tálban és ezzel a keverékkel sózzuk a húst. Egy külön lapos tálba teszünk lisztet. Feltesszük a zsírt/olajat egy serpenyőben melegedni, mintha rántott húst sütnél, tehát több zsír/olaj kell. Lehet zsírt használni, de olajjal is működik. Amikor már felmelegedett a zsír/olaj akkor a hús egyik oldalát meglisztezed csak az egyik oldalát úgy, mint a rántott húst és a lisztes oldalával lefelé kezded sütni majd megfordítod és a másik oldalát is megsütöd. A hús akkor jó, ha már annyira megsült, hogy így már meg lehet enni. Ezt egy külön edénybe teszed amíg az összes szelet hús ki nem sül. Ha gluténmentesen szeretnéd készíteni akkor el lehet hagyni a lisztet, viszont akkor kicsit más íze lesz a kész ételnek.
  2. Miközben sül a hús felteszed a hagymát is. A hagymát próbálod minél nagyobban hagyni. Én vékony kerek szeletekre vágom, de úgy is működik, ha félbe vágod a hagymát és félköríves szeleteket vágsz belőle. (Nem kell kockázni.) Felteszel zsírt/ olajat abba az edénybe (én bográcsba szoktam anyósom fazékban) - amiben majd az egész étel készül - melegedni. Annyi zsírt/olajat használunk, hogy a hagymát meg lehessen dinsztelni. Amikor a forró zsírban/olajban üvegesre pirult a hagyma vizet öntesz rá, annyit, hogy ellepje, és tovább főzöd. Ha elforr a víz akkor teszed rá a fűszerpaprikát azzal kicsit együtt pirítod majd ismét felöntöd vízzel. Beleteszed a pirosaranyat. A félbe vágott paprikát és paradicsomot és tovább főzöd.
  3. Ha ki sült az összes hús és elkészült a hagymás alap akkor bele tesszük a húst és együtt főzzük tovább. Addig kell főzni amíg a hagyma teljesen krémessé nem válik olyan, mintha nem is lenne az ételben. Ez kb. két óra alatt szokott nekem megvalósulni. Közben kell kóstolni és ha szükséges sót lehet még bele rakni. Vigyázni kell, mert a hús már alapból meg van sózva és a pirosarany is sós. Előfordulhat, hogy nem kell bele több só. Én a vége felé kóstolom amikor már krémes pörkölt állagú a szaft és ha szükséges utósózóm és rottyantok rajta még egyet.
  4. A kész ételt speclivel tálalom. Viszont lehet sima tésztával is vagy rizzsel is. Valamint valamilyen savanyúságot is tálalok mellé.
  5. Spätzl: A lisztet alaposan kikeverjük a tojásokkal, a tejjel és a sóval. Amikor majdnem kész a tészta, hozzákeverjük az olajat is. Ezután legalább 15 percet hagyjuk pihenni.
  6. Lobogó, forró, sós vízbe szaggatjuk. Ha a spätzl-k feljöttek a víz tetejére, 1–2 percig főzzük még, majd leszűrjük. Kevés olajat öntünk rá, nehogy összetapadjanak.