Dömölki káposztaleves

Dömölki káposztaleves

Igazi őszi leves káposztával és gombával

Hozzávalók


  • 5 dkg füstölt szalonna kockázva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 20 dkg savanyúkáposzta (kimosott, kisebb szálakra vágva)
  • 1 db csípős paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter alaplé
  • személyenként 1 db debreceni kolbász
  • 20 dkg gomba
  • 12 dkg házitarhonya
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál tejföl

Elkészítés

  1. A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük rajta.
  2. Pirospaprikával megszórjuk, rátesszük a savanyúkáposztát, csípős paprikát, zúzott fokhagymát és fedő alatt pároljuk.
  3. Alaplével felforraljuk. Beletesszük a külön-külön lepirított tarhonyát és gombát, valamint a debreceni kolbászt.
  4. Az 1 evőkanál zsíradékkal és liszttel zsemleszínű rántást készítünk. (Nem sűríteni akarunk vele, az íze jót tesz a levesnek.)
  5. A kolbászt kivesszük a megfőtt levesből, és beírdalva pici zsíradékon ropogós pirosra sütjük.
  6. A levest tejföllel kiforraljuk. Ha elég ízes a káposzta és a debreceni, akkor nem szükséges egyéb fűszer.