
Marcipános szilvás bukta
családi ünnepi recept
Elkészítés
-
A tésztához: Az élesztőt, 1 tk cukor társaságában felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, reszelt citromhéjat és a maradék cukrot. Keverjük el, majd mehet az 1 db tojás, az élesztős keverék és végül az olvasztott vaj. Addig dagasztjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nő (kb 40perc-1 óra). Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A marcipánt lereszeljük és jól kikeverjük a vajjal, szilvalekvárral és szilvapálinkával. Ha megkelt a tészta, lisztezett táblán kb. 1 cm vastag (vagy ettől esetleg picit vékonyabb), téglalap alakúra nyújtjuk, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk 1 jó kanálnyi tölteléket (vagy ízlés szerinti mennyiségben), majd összegöngyöljük és bukta alakot formálunk. kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk a buktákat szorosan egymás mellé, tetejüket megkenjük felvert tojással, és kelesztjük még 10-15 percig. Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Én sparheltban sütöttem amíg gyönyörű aranybarnára sültek. Jó étvágyat hozzá.