Sütőtökös torta

Sütőtökös torta

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • tészta: torta forma 23 cm
  • 400 g sült sütőtök
  • 250 g finomliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 1/2 mk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 mk. őrölt gyömbér
  • 1/2 mk. őrölt szerecsendió
  • 200 g cukor vagy barnacukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml olaj
  • krémhez:
  • 150 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • csipet gyömbér
  • 1/4 mk. őrölt szegfűszeg
  • díszítéshez:
  • 100 g tökmag
  • 1 ek. cukor (púposan)
  • 1 - 1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér
  • 100 g olvasztott fehér csoki
  • 1 ek. étolaj

Elkészítés

  1. A tésztához a a tojásokat cukorral, olajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a sült, pürésített sütőtököt is. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. Két lapot sütünk a tésztából.  180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
  2. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a fűszereket, és átkeverjük. Hűtőbe tesszük.
  3. A tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk. Egy másik serpenyőben a cukrot megolvasztjuk, rászórjuk a tökmagot, fűszereket és egy kicsit hagyjuk míg karamellizálódik. Sütőpapírra tesszük hűlni. Kihűlés után összetörjük
  4. Az egyik tészta lapot lekenjük a krémmel, ráhelyezzük a másik lapot, ezt vékonyan kenjük le, majd az egészet körben is bevonjuk krémmel. 1 órára hűtőbe tesszük.
  5. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit. A lehűtött torta tetejére öntjük, elsimítjuk, majd a torta szélén, körbe szórjuk az összetört, pirított tökmaggal.