Nagymama hagymatortája

Nagymama hagymatortája

Laktató finomság

Hozzávalók


  • 300g liszt
  • 2 csipet só
  • 150g vaj
  • 8-10 evőkanál langyos víz
  • 2 kávéskanál ecet
  • 10 dkg szalonna apró kockákra vágva
  • 400g hagyma (felezzük és vékony csíkokra vágjuk)
  • 4 egész tojás
  • 1 dl tejszín
  • 4 evőkanál tej
  • csipet fehérbors
  • csipet reszelt szerecsendió
  • 3-4 evőkanál parmezán/füstölt sajt

Elkészítés

  1. 1.lépés: Tészta elkészítése. 300 g lisztet egy tálba szitálunk,két csipet sóvel elkeverjük. 150 g vajat ráreszelünk, és az egészet összedörzsöljük. 8-10 evőkanál langyos vizet és két kávéskanál ecetet teszünk hozzá, és simára dolgozzuk. Lisztetezett deszkára téve, lefedve kb. 30 percig pihentetjük.
  2. 2. lépés: Hagymás alap. Közben 10 dkg szalonnát apró kockára vágunk, 400 g hagymát megtisztítunk, felezünk és vékony csíkokra vágunk. A szalonnát egy serpenyőben üvegesre sütjük, hozzáadjuk a hagymát, és jól összepároljuk.
  3. 3. lépés: Tojásos szósz. 4 tojást feltörünk egy edénybe, habosra felverjük, majd egy dl tejszínt és négy evőkanál tejet teszünk hozzá. Kevés sóval, fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük és az egészet jól erősen felverjük.
  4. 4. lépés: Torta összeállítása. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságú kerek lapra nyújtjuk, kizsírozott, kerek tésztaformába tesszük és villával párszor megszurkáljuk. Rászórunk 3-4 evőkanál reszelt parmezánt vagy füstölt sajtot, majd a szalonnás hagymás elegyet szépen elterítjük rajta, végül a tojásos tejjel leöntjük.
  5. 5. lépés. Torta sütése. 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Azonnal tálaljuk.