
Nagymama hagymatortája
Laktató finomság
Elkészítés
-
1.lépés: Tészta elkészítése. 300 g lisztet egy tálba szitálunk,két csipet sóvel elkeverjük. 150 g vajat ráreszelünk, és az egészet összedörzsöljük. 8-10 evőkanál langyos vizet és két kávéskanál ecetet teszünk hozzá, és simára dolgozzuk. Lisztetezett deszkára téve, lefedve kb. 30 percig pihentetjük.
-
2. lépés: Hagymás alap. Közben 10 dkg szalonnát apró kockára vágunk, 400 g hagymát megtisztítunk, felezünk és vékony csíkokra vágunk. A szalonnát egy serpenyőben üvegesre sütjük, hozzáadjuk a hagymát, és jól összepároljuk.
-
3. lépés: Tojásos szósz. 4 tojást feltörünk egy edénybe, habosra felverjük, majd egy dl tejszínt és négy evőkanál tejet teszünk hozzá. Kevés sóval, fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük és az egészet jól erősen felverjük.
-
4. lépés: Torta összeállítása. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságú kerek lapra nyújtjuk, kizsírozott, kerek tésztaformába tesszük és villával párszor megszurkáljuk. Rászórunk 3-4 evőkanál reszelt parmezánt vagy füstölt sajtot, majd a szalonnás hagymás elegyet szépen elterítjük rajta, végül a tojásos tejjel leöntjük.
-
5. lépés. Torta sütése. 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Azonnal tálaljuk.