
Bandi szelet
Családi recept
Elkészítés
-
A hozzávalókból a 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, 5 dkg zsírt, 2 evőkanál mézet, 1 egész tojást, a 6-8 evőkanál tejet, szódabikarbónát és szalakálit összekeverjük, majd lágy tésztává gyúrjuk. Könnyen nyújtahtó tésztát kell kapnunk.
-
Egy órát pihentetjük, majd 4 egyforma darabra osztjuk.
-
Minden darabot külön-külön vékony téglalap alakúra kinyújtunk (nem baj, ha nem szép négyszögletes alakú, mert a leeső széleket is feldolgozzuk a tölteléknél), villával pár helyen megszúrkáljuk, majd a tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük. 180 fokra előmelegített sütőben maximun 5-7 percig süssük, mert nagyon hamar megég! Még melegen egymásra rakjuk a lapokat és körbe levágjuk a széleit, hogy szép egyenes legyen. A széleket a diós töltelékhez fogjuk felhasználni.
-
Grízes töltelék: 4 dl tejben 4 evőkanál búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd a 20 dkg puha vajat 20 dkg porcukorral és a vaníliáscukorral jól kikeverjük és a kihűlt grízhez adjuk. Jól összedolgozzuk, hogy szép krémes legyen. Ez lesz a fehér krém.
-
Diós töltelék: A 4-5 evőkanál kristálycukrot, 1,5-2 dl vízzel (először kevesebb vizet tegyünk hozzá), a 4-5 evőkanál baracklekvárral és a 10 dkg darált dióval felfőzzük, majd ha kihűlt belemorzsoljuk a tésztánk leeső széleit. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyi leeső széle van a tésztának. Kenhető krém állagúnak kell lennie.
-
Rétegezés: 1. lapra a fehér krém felét kenjük, majd jöhet a 2.lap amire az összes diós krém kerül. A 3. lapra jön a fehér krém másik fele, majd a 4. lapot csak porcukorral szórjuk meg. Pár órát hagyjuk állni és csak ezután szeleteljük.