Bandi szelet

Bandi szelet

Családi recept

Hozzávalók


  • 10 dkg darált dió
  • 4-5 evőkanál baracklekvár
  • 1,5-2 dl víz
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 4 evőkanál búzadara
  • 4 dl tej
  • 1 teáskanál szalakáli
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 6-8 evőkanál tej
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg zsír
  • 12 dkg porcukor
  • 45 dkg finom liszt

Elkészítés

  1. A hozzávalókból a 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, 5 dkg zsírt, 2 evőkanál mézet, 1 egész tojást, a 6-8 evőkanál tejet, szódabikarbónát és szalakálit összekeverjük, majd lágy tésztává gyúrjuk. Könnyen nyújtahtó tésztát kell kapnunk.
  2. Egy órát pihentetjük, majd 4 egyforma darabra osztjuk.
  3. Minden darabot külön-külön vékony téglalap alakúra kinyújtunk (nem baj, ha nem szép négyszögletes alakú, mert a leeső széleket is feldolgozzuk a tölteléknél), villával pár helyen megszúrkáljuk, majd a tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük. 180 fokra előmelegített sütőben maximun 5-7 percig süssük, mert nagyon hamar megég! Még melegen egymásra rakjuk a lapokat és körbe levágjuk a széleit, hogy szép egyenes legyen. A széleket a diós töltelékhez fogjuk felhasználni.
  4. Grízes töltelék: 4 dl tejben 4 evőkanál búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd a 20 dkg puha vajat 20 dkg porcukorral és a vaníliáscukorral jól kikeverjük és a kihűlt grízhez adjuk. Jól összedolgozzuk, hogy szép krémes legyen. Ez lesz a fehér krém.
  5. Diós töltelék: A 4-5 evőkanál kristálycukrot, 1,5-2 dl vízzel (először kevesebb vizet tegyünk hozzá), a 4-5 evőkanál baracklekvárral és a 10 dkg darált dióval felfőzzük, majd ha kihűlt belemorzsoljuk a tésztánk leeső széleit. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyi leeső széle van a tésztának. Kenhető krém állagúnak kell lennie.
  6. Rétegezés: 1. lapra a fehér krém felét kenjük, majd jöhet a 2.lap amire az összes diós krém kerül. A 3. lapra jön a fehér krém másik fele, majd a 4. lapot csak porcukorral szórjuk meg. Pár órát hagyjuk állni és csak ezután szeleteljük.