
Lelket melengető szilvás crumble banán fagyival
családi ünnepi recept
Elkészítés
-
2 db érett banánt felkarikáztam és 3-4 órára a fagyasztóba tettem, majd krémesre mixeltem.
-
A szilvákat, ha friss megfeleztem, kimagozva vörösbor, narancshéj és narancslé kombójával picit előfőztem(5-10 perc). Egy vaníliás cukor és 1/2 teáskanál őrölt kardámommal fűszereztem. Végül egy fél teáskanál keményítőt pici vörösborban feloldottam és azzal sűrítettem a szilvát.
-
Ezúttal gluténmentes morzsát gyúrtam össze. 100 g zabpelyhet őröltem meg nem túl finomra, hozzá natur földimogyoróvajat adtam, pici sót és összegyúrtam.
-
A formám aljára is morzsoltam a darából, majd ráöntöttem a krémes, illatos szilvát és az összes morzsát elmorzsoltam a tetején. Sózott pisztáciát(bőven) picit megdaráltam és azt is a tetejére szórtam.
-
Előmelegített sütőben 200 fokon először lefedve sütöttem, majd az utolsó 10 percen pirítottam a crumble tetejét, miközben gusztán és egyenletesen bugyogott a szilvalé az edény falán. Az illatok fenomenálisak, szilva, bor, narancs, pisztácia..!
-
A meleg crumble-t a hideg banán fagyival tálaltam.