Lelket melengető szilvás crumble banán fagyival

Lelket melengető szilvás crumble banán fagyival

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 1/2 teásk étkezési keményítő
  • 2 db érett banán
  • darált sós pisztácia
  • pici só
  • natur földimogyoróvaj
  • 100 g zabpehely
  • reszelt narancshéj
  • pici narancslé
  • pici vörösbor
  • 1/2 teásk. őrölt kardámom
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 500-600 g szilva vagy szilvabefőtt

Elkészítés

  1. 2 db érett banánt felkarikáztam és 3-4 órára a fagyasztóba tettem, majd krémesre mixeltem.
  2. A szilvákat, ha friss megfeleztem, kimagozva vörösbor, narancshéj és narancslé kombójával picit előfőztem(5-10 perc). Egy vaníliás cukor és 1/2 teáskanál őrölt kardámommal fűszereztem. Végül egy fél teáskanál keményítőt pici vörösborban feloldottam és azzal sűrítettem a szilvát.
  3. Ezúttal gluténmentes morzsát gyúrtam össze. 100 g zabpelyhet őröltem meg nem túl finomra, hozzá natur földimogyoróvajat adtam, pici sót és összegyúrtam.
  4. A formám aljára is morzsoltam a darából, majd ráöntöttem a krémes, illatos szilvát és az összes morzsát elmorzsoltam a tetején. Sózott pisztáciát(bőven) picit megdaráltam és azt is a tetejére szórtam.
  5. Előmelegített sütőben 200 fokon először lefedve sütöttem, majd az utolsó 10 percen pirítottam a crumble tetejét, miközben gusztán és egyenletesen bugyogott a szilvalé az edény falán. Az illatok fenomenálisak, szilva, bor, narancs, pisztácia..!
  6. A meleg crumble-t a hideg banán fagyival tálaltam.