
Sütőtökös rizottó gombával
sütőtökös recept
Elkészítés
-
A sütőtököt előfőztem, mint levesnek (gyömbérrel, chilivel, fokhagymával) viszont nem öntöttem fel sok vízzel, hogy egy krémesebb állagot tudjak mixelni. Van, hogy ezt adagokban lefagyasztom későbbi felhasználásra. Egy kisebb fej hagymát apróra vágtam, és vajon megpirítottam. Adtam hozzá 200 g rizottó rizst és egy összevágott fokhagymagerezdet. Üvegesre pirítottam, és felöntöttem 1 dl száraz fehérborral. Odakészítettem 9 dl zöldségalapelvet, és gyakori kevergetések mellett adagoltam hozzá, míg krémes és puha nem lett. Sóztam, borsoztam és borsikafűvel fűszereztem. Egy serpenyőben a megtisztított és apróra felkockázott gombát üvegesre párolt vöröshagymára tettem, és puhára pároltam. Egy löttyintés fehérbort kapott az elején, illetve sót, borsot, szerecsendiót. Majd elfőztem a levét, lepirítottam. A sütőtök-krémből tettem a rizottóhoz, amikor már kész volt, nemcsak a színe, hanem az íze miatt is, ami picit pikáns a chilitől és a gyömbértől. Belekevertem a gombát, reszeltem bele bőven parmezánt, leheletnyi friss citromhéjat és egy diónyi vajat is kapott még. Félbevágott koktélparadicsomokat is adtam hozzá. Mennyi ízes-krémes vacsora, zöld salátával tálaltam.