
Görcsleves (ahogy a dédi készítette)
Leves recept
Elkészítés
-
TÉSZTA: A tészta előkészítésével kezdjünk. A lisztet szitáljuk tálba, adjunk hozzá sót, majd a tojásokat üssük a közepébe, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha szükséges, kevés vizet is adjunk hozzá.
-
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron pároljuk meg, majd adjuk hozzá a pirospaprikát.
-
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalappá, és kenjük meg a hagymás zsírral. Ezután a tészta egyik felét borítsuk a másikra, vágjunk belőle 1-2 cm-es csíkokat, és kössünk belőlük csomót.
-
LEVES: A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott krumplit és sárgarépát. A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát, 2-3 perc kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
-
A levest ízesítsük sóval és borssal. Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a tésztacsomókat tegyük a levesbe, és 5-8 perc alatt főzzük készre.
-
A levest finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.