Görcsleves (ahogy a dédi készítette)

Görcsleves (ahogy a dédi készítette)

Leves recept

Hozzávalók


  • TÉSZTA: 20 dkg finomliszt
  • só ízlés szerint
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2 tk. pirospaprika
  • liszt a nyújtáshoz
  • LEVES: kevés olaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 40 dkg sárgarépa
  • 2 ek. pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. TÉSZTA: A tészta előkészítésével kezdjünk. A lisztet szitáljuk tálba, adjunk hozzá sót, majd a tojásokat üssük a közepébe, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha szükséges, kevés vizet is adjunk hozzá.
  2. A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron pároljuk meg, majd adjuk hozzá a pirospaprikát.
  3. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalappá, és kenjük meg a hagymás zsírral. Ezután a tészta egyik felét borítsuk a másikra, vágjunk belőle 1-2 cm-es csíkokat, és kössünk belőlük csomót.
  4. LEVES: A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott krumplit és sárgarépát. A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát, 2-3 perc kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
  5. A levest ízesítsük sóval és borssal. Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a tésztacsomókat tegyük a levesbe, és 5-8 perc alatt főzzük készre.
  6. A levest finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.