Fügés, ricotta-s, mogyorós tarte

Fügés, ricotta-s, mogyorós tarte

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 350 g liszt
  • 220 g vaj
  • csipet só
  • 2 db tojás sárgája
  • 140 g cukor
  • reszelt citromhéj
  • 450 g ricotta
  • 50 g cukor
  • 2 marék mogyoró
  • ízlés szerint sós karamell
  • opcionális szőlőszemek (mag nélkül)

Elkészítés

  1. 350 g lisztből, 220 g vajból és csipet sóból egy tésztát morzsoltam el. Tettem hozzá 2 tojássárgáját, 140 g cukrot és citrom reszelt héját, jól összedolgoztam és a hűtőben pihent, míg a tölteléket elkészítettem hozzá.
  2. 450 g ricotta-t 50 g cukorral, citromhéjjal és annak levével alaposan kikevertem. Pirítottam egy kis mogyorót, majd durvára őröltem, a nagy részét belekevertem a ricotta-s krémbe, egy részét a díszítéshez félretettem, és hűtőben pihent.
  3. A tésztát egy tart formába kinyújtottam, villával megszurkáltam és előmelegített sütőben 180 fokon ca. 20-25 perc alatt megsütöttem. (Lehet babszemekkel kibélelni, hogy szépen megtartsa a formáját, én nem tettem, így is jó lett.) Amikor a tészta kihűlt megtöltöttem a hideg ricotta-s krémmel, elrendeztem rajta az érett felvágott fügéket. Tettem hozzá mézédes magnélküli szőlőszemeket is. Meglocsoltam folyékony sós karamellel és megszórtam az őrölt és pirított mogyoróval. Leírhatatlan ízvilág, teljesen elvarázsolt! Sósan krémes, pirított, édes, savanykás quartett.