
Ábránd torta (Körtés-Tokaji borkrém torta)
Családi ünnepi recept
Elkészítés
-
Vörösbársony piskóta (2 db 20 cm átmérőjű piskótához) • 6 db tojás • 170 gramm kefír • 200 gramm kristálycukor • 270 gramm liszt • 15 gramm kakaópor • 100 gramm olaj • 1 cs. sütőpor • 1 teáskanál piros ételfesték • 1 csipet só • vaníliás cukor vagy -kivonat Egy kisebb edényben elkeverjük a kefírrel az ételfestéket és az olajat, majd ezt félre tesszük. A tojásokat különválasztjuk, majd a sárgájához adjuk a cukor felét. Ezt habosra keverjük, ezt követően hozzáadjuk a kefíres keveréket, alaposan összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben kisebb adagokban rakjuk hozzá a maradék cukrot. A száraz hozzávalókat egy tálban elvegyítjük, majd több adagban a piros krémhez keverjük. Csomómentesre eldolgozzuk. A tojáshabot ehhez a masszához adagoljuk, lazán összeforgatjuk. 2 darab 20 cm átmérőjű tortakarikában 150 fokon egy órán keresztül sütjük.
-
Körtés töltelék • 30 gramm vaj • 60 gramm kristálycukor • 3 csepp vanília kivonat • 1 evőkanál citromlé • 1,5 dl víz • 1dl bor (tokaji szamorodni) • 30 gramm kukorica keményítő + 0,5 dl víz • 5 közepes méretű körte A körtét megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A cukrot a vajon karamellizáljuk, majd felöntjük vízzel. Folyamatos kavargatással felolvasztjuk a vízben a karamellt, ezután hozzá adjuk a körtét, bort, citromlevet és a vaníliát. Addig főzzük, amíg megpuhul a körte. A 0,5 dl vízzel elkevert keményítőt belekeverjük, és kis fokozaton lassan, sűrű krémmé főzzük. Hűtőben hagyjuk kihűlni.
-
Borkrém • 2 tojás • 2,5 dl langyos tej • 40 gramm keményítő • 4 csepp vanília kivonat • 1 kávéskanál reszelt citromhéj • 1dl bor (tokaji szamorodni) • 75 gramm kristálycukor • 15 gramm zselatin+ 60 gramm hideg víz • 2dl habtejszín • 250 gramm mascarpone 2 tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt a langyos tej felével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, citromhéjat, bort majd folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe. Torta betöltése előtt vegyük elő, kézi botmixerrel lazítsuk fel a krémet. A hideg habtejszínt verjük habbá, majd a mascarponet hozzáadva verjük kemény habbá. A habhoz kanalazzuk a krémet, dolgozzuk egységesre, és keverjük hozzá a hideg vízben felduzzasztott zselatint.
-
Torta betöltése A két piskótát 2-2 lapba vágjuk. A borkrémet és a körtés krémet 4-4 részre osztjuk. Az első piskótalapot vékonyan megkenjük az egyik adag krém felével, majd a másik feléből egy vékony „kerítést vagy peremet” készítünk körben, ennek közepére rakjuk a körtés krémet, elsimítjuk. Erre kerül a következő piskóta, megismételjük az előző lépéseket. Ezt ismételjük meg a harmadik lappal, végül a negyedik lappal zárjuk. A tortát frissentartó fóliával vagy wax papírral körbe tekerve tortakarikában egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
-
Torta burkolása és díszítése A torta burkolható tejszínhabbal vagy túrós vajkrémmel. Burkolás után vékony körteszeletekkel, gránátalmával díszíthető. Oldalára apróra tört grillázs kerül.
-
Túrós vajkrém • 250 gramm vaj (szobahőmérsékletű!) • 250 gramm krém-tehéntúró (szobahőmérsékletű!) • 6 ek porcukor A vajat fehéredésik habosítjuk, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habos krémmé verjük. Ekkor adjuk hozzá a túrót, ezt csak rövid ideig habosítjuk a vajjal. Fontos, hogy a vaj és a túrókrém szobahőmérsékletű legyen. Ha a túró hideg, kicsapódik a vaj és rossz lesz a textúrája. Előszőr a torta tetejét, majd oldalát burkoljuk be. A torta oldalát összetört grillázzsal díszítjük. 2-3 órára hűtőbe rakjuk, hogy a burkolat megszilárduljon, végül kedvünk szerint díszíthetjük. Ezután vágjunk egy jókora szeletet, és élvezzük az magyar ízeket!