
Suba tekercs
Családi ünnepi recept
Elkészítés
-
Zöldségek előkészítése: a céklát, a burgonyát és a sárgarépát héjastul megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A céklát nagyon vékony szeletekre vágjuk (késsel vagy mandolinnal). A burgonyát és a sárgarépát közepes lyukú reszelőn lereszeljük.
-
A tojások és a hal előkészítése: a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és finomra reszeljük vagy apróra kockázzuk. A pácolt heringfilét hosszában 1–1,5 cm-es csíkokra vágjuk.
-
Az alap előkészítése: egy sushi-alátétet vagy szilikon gyúrólapot folpackkal teljesen lefedünk. A fóliára szépen egymás mellé rendezzük a céklaszeleteket, úgy, hogy enyhén fedjék egymást – ez lesz a tekercs színes külseje.
-
Rétegezés: a céklára sorban kerülnek: reszelt burgonya, majd vékony réteg majonéz; reszelt sárgarépa, ismét kevés majonéz; finomra vágott hagyma; reszelt tojás (opcionális – sok család tesz bele, mások kihagyják) ismét kevés majonéz; heringcsíkok és zöldhagyma a középső részen. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a rétegeket – óvatosan, mert a hering eleve sós.
-
A tekercs kialakítása: sushi-szőnyeg vagy alátét segítségével szorosan feltekerjük a rétegezett alapot. A folpack két végét megtekerjük, hogy a tekercs szép formát kapjon. Egy éjszakára (vagy 2-3 órára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és vágható legyen.
-
Szeletelés és tálalás: a tekercset még a folpackban szeletekre vágjuk, így nem esik szét. Óvatosan eltávolítjuk a fóliát. Tálaláskor friss zöldfűszerrel díszíthetjük, vagy krémsajtból habzsák segítségével virágokat készíthetünk a tetejére. Jó étvágyat hozzá!