Kocsonya

Kocsonya

Minden évben karácsonyra férjem készíti el.

Hozzávalók


  • 1.5 kg füstölt sertés csülök
  • 0.5 sertésköröm
  • 0.5 kg sertésfarok
  • 0.5 kg sertésbőrke
  • 10 l víz
  • 4 db vöröshagyma
  • 5 fej fokhagyma
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 6 db babérlevél
  • 20 szem egész bors
  • ízlés szerint só

Elkészítés

  1. A füstölt húst 5-6 órára beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet.
  2. Meleg vízben alaposan megmossuk, csak akkor tegyük fel főni, amikor már szép tiszta a lemosóvíz. Egy nagy fazékba beletesszük a húst, és ráöntjük a vizet.
  3. Lassan forraljuk, ha a hab kezd jelentkezni, azonnal szedjük le róla, és addig habozzuk, amíg már nem habzik.
  4. Egy hálóba beletesszük a hagymákat, paprikát, babérleveleket, és beletesszük a lébe. Ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassan főzzük mindaddig, amíg a húsok megfőnek (5-6 óra).
  5. Egy kis tányérra vegyünk ki a léből, tegyük hideg helyre, és ha nem dermed meg, akkor még a tűzön hagyjuk.
  6. Ha készen vagyunk a főzéssel, szalvétával itassuk fel a tetejéről a zsírt, és egy másik fazékba szűrjük le.
  7. A húsokat osszuk el a tányérokba, felöntjük kocsonyalével, és hűvös helyre tesszük megdermedni.
  8. Lehet dekorálni is. Párizsiból kivágjuk a füleit és az orrát, olajbogyó a szemük :))