
Kocsonya
Minden évben karácsonyra férjem készíti el.
Elkészítés
-
A füstölt húst 5-6 órára beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet.
-
Meleg vízben alaposan megmossuk, csak akkor tegyük fel főni, amikor már szép tiszta a lemosóvíz. Egy nagy fazékba beletesszük a húst, és ráöntjük a vizet.
-
Lassan forraljuk, ha a hab kezd jelentkezni, azonnal szedjük le róla, és addig habozzuk, amíg már nem habzik.
-
Egy hálóba beletesszük a hagymákat, paprikát, babérleveleket, és beletesszük a lébe. Ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassan főzzük mindaddig, amíg a húsok megfőnek (5-6 óra).
-
Egy kis tányérra vegyünk ki a léből, tegyük hideg helyre, és ha nem dermed meg, akkor még a tűzön hagyjuk.
-
Ha készen vagyunk a főzéssel, szalvétával itassuk fel a tetejéről a zsírt, és egy másik fazékba szűrjük le.
-
A húsokat osszuk el a tányérokba, felöntjük kocsonyalével, és hűvös helyre tesszük megdermedni.
-
Lehet dekorálni is. Párizsiból kivágjuk a füleit és az orrát, olajbogyó a szemük :))