Karácsonyi fatörzs

Karácsonyi fatörzs

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 4 dl tej
  • 3 és fél ek finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • ízlés szerint tonkabab

Elkészítés

  1. A piskótához kézi mixerrel kikeverjük a tojásokat a cukorral, addig amíg olyan habos nem lesz, hogy "megáll" a tálban. Ha ez megvan, óvatosan beleforgatjuk az átszitált liszt és sütőpor elegyét. Kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben kb 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, még forrón ráhelyezzük egy tiszta konyharuhára és óvatosan felcsavarjuk, így hűtjük ki. Eközben elkészítjük a krémet. A tejet és lisztet csomómentesre keverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett jó sűrűre főzzük, majd beletesszük a csokoládét, elkeverjük és kihűtjük. Addig kikeverjük a vajat a porcukorral, belereszeljük a tonkababot és ha elhűlt a főzött krém, akkor csomómentesen összevegyítjük a krémeket (én ehhez is kézi mixert használok, hogy szép selymes legyen). Ha elhűlt a piskóta tészta, megkenjük a krémmel és óvatosan feltekerjük, egy kis részt levágunk belőle és ezt elhelyezzük a másik tekercs oldalán. A maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a fatörzs formát és villával mintázatot húzunk bele, majd tetszés szerint díszítjük.