Zabpelyhes sütőtökös dödölle, gyömbéres-sütőtökös almaszósszal és karamellizált dióval

Zabpelyhes sütőtökös dödölle, gyömbéres-sütőtökös almaszósszal és karamellizált dióval

sütőtökös recept

Hozzávalók


  • vaj
  • porcukor
  • 1 marék dió
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 2 db alma
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg zabpehely liszt
  • 30 dkg sütőtökpüré
  • 20 dkg lisztes burgonya

Elkészítés

  1. A sütőtökpüréhez megpucolunk egy kisebb sütőtököt, kiszedjük a magvas közepét egy evőkanál segítségével, feldaraboljuk, és 200 fokon kb. 20 percig, de amíg egészen puha nem lesz, megsütjük és amint kihűlt, összeturmixoljuk. Feltesszük az összedarabolt burgonyát sós vízben főni. Ha puha, leöntjük a vizet róla, hozzáadjuk 10 dkg sütőtökpürét, és összetörjük. Takarék lángon hozzáadagoljuk, beledolgozzuk a zabpehelylisztet. Addig dolgozzuk, míg olyan lesz az állaga, hogy nem ragad rá a kezünkre. Hagyjuk a masszát kihűlni. Ezután kanállal kiszaggatjuk. Az almákat megmossuk és kimagozzuk, de a héját rajta hagyjuk. Gyömbérrel, mézzel fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a többi sütőtökpürét, összefőzünk, pürésítjük. A diót forrásban lévő vízbe dobjuk, 1 percig főzzük. Leszűrjük, és forrón porcukorba szórjuk, ami azonnal rá fog olvadni. Vajat hevítünk, beledobjuk a diót, és folyamatos kevergetéssel megkaramellizáljuk. Ezután kiterítjük zsírpapírral bélelt tepsire. A dödöllét hagyományos módon megpirítjuk. Almaszósszal meglocsolva, dióval megszórva melegen tálaljuk.