Sütőtökös-juhtúrós pogácsa

Sütőtökös-juhtúrós pogácsa

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • tökmag, tojás a tetejére
  • 1 kiskanál szerecsendió
  • 18 g só
  • 1 csipet cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 80 g tej
  • 1 db 1 db tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • 200 g vaj
  • 250 g sütőtökpüré
  • 250 g juhtúró
  • 500 g finomliszt

Elkészítés

  1. A sütőtököt felvágjuk, kikaparjuk a magjait, és sütőben, 190 fokon sütőpapíros tepsin készre sütjük. Ha megsült, kihűtjük, és 250 grammnyi mennyiséget leturmixolunk. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, aztán összeállítjuk a tésztát, amihez minden hozzávalót belemérünk egy tálba és készre gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára. Fél óra letelte után kinyújtjuk és végzünk rajta egy szimpla hajtást. Újra pihenetjük fél órát a hűtőben, majd végzünk rajta egy dupla hajtást. Ezeket a hajtogatásokat el is lehet hagyni, de ezek segítségével még omlósabb eredményt érhetünk el. Végül kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, tetszőleges méretű pogácsákká szaggatunk, lekenjük tojással, megszórjuk tökmaggal és hagyjuk 20 percet még szobahőmérsékleten pihenni. 200 fokos sütőben, sütőpapíros tepsin aranybarnára sütjük.