Szoljanka leves

Szoljanka leves

ahogy édesanyám csinálta az ünnepekre

Hozzávalók


  • 20 dkg tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db citrom
  • 2 pár virsli
  • 20 dkg gomba(csiperke)
  • 2 dl alaplé
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg csirke mell
  • tetszés szerint bors
  • tetszés szerint só
  • 1 ek zsír
  • 1 ek kapribogyó
  • 8 dkg olivabogyó
  • 10 dkg kovászos uborka
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 1 db gyökér
  • 3 db sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma

Elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk és megtisztítjuk. Apróra vágjuk a hagymát, répát és a gyökeret felkarikázzuk. A savanyú káposztát kissé átmossuk. A kovászos uborkát kockára vágjuk.
  2. Egy fazékban zsír hevítünk, megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, az 1 fej paradicsomot negyedbe vágjuk sózzuk, borsozzuk, majd lepirítjuk a csirkemellet. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, elkeverjük, beletesszük a babérlevelet és adunk hozzá 1 tk római köményt.
  3. kevergetve pár percig pirítjuk a majdfűszerezve hozzáadjuk a pirospaprikát, a felkockázott füstölt tarját, majd 2-3 dl alaplével felöntjük. Lefedve alacsony főfokon 2-2,5 órát főzzük.
  4. Amikor a husok megpuhultak, de nem főttek meg teljesen mehetnek hozzá a zöldségek, amennyiben kell további alaplét is tehetünk hozzá, majd 10 perc főzés után mehet bele a savanyú káposzta is. Ezt követően nagyjából fél órát véglegesre főzzük, amíg minden puha nem lesz levesünkben.
  5. Végezetük amikor már megfőttek a zöldségek beletesszük a szeletelt gombát, karikára vágott virslit, ízesítjük citrom levével, majd az olíva és kapri bogyókat a kockára vágott uborkával is bele tesszük levesünkbe. Forralunk rajta egyet és az apróra vágott petrezselymet és kaprot is hozzáadjuk levesünkhöz
  6. Tejföllel, meleg házi kovászos pitával tálaljuk