
Szoljanka leves
ahogy édesanyám csinálta az ünnepekre
Elkészítés
-
A zöldségeket megpucoljuk és megtisztítjuk. Apróra vágjuk a hagymát, répát és a gyökeret felkarikázzuk. A savanyú káposztát kissé átmossuk. A kovászos uborkát kockára vágjuk.
-
Egy fazékban zsír hevítünk, megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, az 1 fej paradicsomot negyedbe vágjuk sózzuk, borsozzuk, majd lepirítjuk a csirkemellet. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, elkeverjük, beletesszük a babérlevelet és adunk hozzá 1 tk római köményt.
-
kevergetve pár percig pirítjuk a majdfűszerezve hozzáadjuk a pirospaprikát, a felkockázott füstölt tarját, majd 2-3 dl alaplével felöntjük. Lefedve alacsony főfokon 2-2,5 órát főzzük.
-
Amikor a husok megpuhultak, de nem főttek meg teljesen mehetnek hozzá a zöldségek, amennyiben kell további alaplét is tehetünk hozzá, majd 10 perc főzés után mehet bele a savanyú káposzta is. Ezt követően nagyjából fél órát véglegesre főzzük, amíg minden puha nem lesz levesünkben.
-
Végezetük amikor már megfőttek a zöldségek beletesszük a szeletelt gombát, karikára vágott virslit, ízesítjük citrom levével, majd az olíva és kapri bogyókat a kockára vágott uborkával is bele tesszük levesünkbe. Forralunk rajta egyet és az apróra vágott petrezselymet és kaprot is hozzáadjuk levesünkhöz
-
Tejföllel, meleg házi kovászos pitával tálaljuk