Ünnepi vadas pite

Ünnepi vadas pite

Családi ünnepi recept - Kedvenc vadas receptünk ünnepi tésztaköntösben.

Hozzávalók


  • 80 dkg sertéscomb
  • 5 db sárgarépa
  • 5 db fehérrépa
  • 2 db vöröshagyma
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 100 g vaj
  • 50 g sertészsír
  • só, bors, pirospaprika
  • 3-4 babérlevél
  • kakukkfű, rozmaring
  • 1 ek ribizlilekvár
  • 2 ek cukor
  • 1 ek 10%-os ecet
  • 150 g tejföl
  • 3-4 ek liszt a rántáshoz
  • 2 db tojás

Elkészítés

  1. A sertéscombot vastagabb szeletekre vágom és hideg vízben elkezdem főzni.
  2. Amikor felfőtt leszedem a habot, és hozzáadom a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát. Ízesítem sóval, borssal, babérlevéllel. (Ezt érdemes előző nap elkészíteni, hogy másnap kapkodás nélkül, kényelmesen össze tudjuk állítani a pitét.)
  3. A megfőtt zöldségeket pürésítjük.
  4. Paprikás rántást készítünk (a szokásosnál több liszttel, hogy a mártás sűrű legyen).
  5. A zöldségpürét összemelegítem a rántással, tejföllel, cukorral, ecettel, majd hagyom kihűlni. (Néhány répadarabot félre tehetünk, ezeket majd a húshoz keverjük.)
  6. A pitetésztához összekeverem a száraz hozzávalókat (kétféle liszt, só), majd belemorzsolom a vajat és zsírt. Sóval, őrölt rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítem.
  7. A tésztához végül hozzáadok 1 tojást és annyi hideg vizet (kb. 2-3 ek.) amennyit felvesz.
  8. Gyors mozdulatokkal nagyjából összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük min. fél órát.
  9. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, a sütőformába helyezzük és nehezékkel kicsit elősütjük 180 fokon kb. 15 percig.
  10. Az elősütött tésztát vékonyan megkenjük ribizli lekvárral, majd erre kerül a tépett vagy apró kockákra vágott hús és répa.
  11. A húsra jön a sűrű mártás, majd a maradék tészta. (Díszíthetjük mintával.)
  12. A tetejét megkenjük tojással és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Friss salátával tálaljuk.