
Ünnepi vadas pite
Családi ünnepi recept - Kedvenc vadas receptünk ünnepi tésztaköntösben.
Elkészítés
-
A sertéscombot vastagabb szeletekre vágom és hideg vízben elkezdem főzni.
-
Amikor felfőtt leszedem a habot, és hozzáadom a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát. Ízesítem sóval, borssal, babérlevéllel. (Ezt érdemes előző nap elkészíteni, hogy másnap kapkodás nélkül, kényelmesen össze tudjuk állítani a pitét.)
-
A megfőtt zöldségeket pürésítjük.
-
Paprikás rántást készítünk (a szokásosnál több liszttel, hogy a mártás sűrű legyen).
-
A zöldségpürét összemelegítem a rántással, tejföllel, cukorral, ecettel, majd hagyom kihűlni. (Néhány répadarabot félre tehetünk, ezeket majd a húshoz keverjük.)
-
A pitetésztához összekeverem a száraz hozzávalókat (kétféle liszt, só), majd belemorzsolom a vajat és zsírt. Sóval, őrölt rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítem.
-
A tésztához végül hozzáadok 1 tojást és annyi hideg vizet (kb. 2-3 ek.) amennyit felvesz.
-
Gyors mozdulatokkal nagyjából összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük min. fél órát.
-
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, a sütőformába helyezzük és nehezékkel kicsit elősütjük 180 fokon kb. 15 percig.
-
Az elősütött tésztát vékonyan megkenjük ribizli lekvárral, majd erre kerül a tépett vagy apró kockákra vágott hús és répa.
-
A húsra jön a sűrű mártás, majd a maradék tészta. (Díszíthetjük mintával.)
-
A tetejét megkenjük tojással és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Friss salátával tálaljuk.