Sütőtökös-fahéjas csiga cukormentesen

Sütőtökös-fahéjas csiga cukormentesen

sütőtökös recept

Hozzávalók


  • 1 kk bourbon valília kivonat
  • 30 g negyedannyi édesítő (vagy 120 g cukor)
  • 250 g tejföl
  • csiper só
  • 40 g negyedannyi édesítő (vagy 160 g cukor)
  • 30 g őrölt fahéj
  • 70 g vaj olvasztva a töltelékbe
  • 1 kk bourbon valília kivonat
  • 20 g negyedannyi édesítő (vagy 80 g cukor)
  • 60 g vaj a tésztába
  • 7 g szárított élesztő
  • 250 g sült sütőtökpüré
  • 300 ml tej
  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 g fehérliszt

Elkészítés

  1. Teljes kiőrlésű liszttel, cukormentesen készül ez a mennyei, pihe-puha fahéjas csiga, aminek a tésztájába kerül a sült sütőtök püré. A tetejét melegen édes vaníliás tejföllel kenjük le, persze ezt is cukor-helyettesítővel. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a sütőtökpürét, az édesítőt, a vaníliakivonatot és az élesztőt. Picit hagyjuk felfutni, majd a lisztbe keverve elkezdjük dagasztani a tésztát. Mikor már kezd összeállni, akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Kb. 1 óra pihentetés után, mikor duplájára kelt, fél cm vastag négyzetre nyújtjuk. A töltelékhez megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a fahéjat és az édesítőt, pici sót, és megkenjük a tésztát. Feltekerjük, és körülbelül 2 ujjnyi vastag szeletekre várjuk. Tepsibe tesszük, és ismét kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt megsütjük. A tetejére még melegen rákenjük az édes tejfölt.