Sültalmás sós karamelles trifle kandírozott narancshéjjal

Sültalmás sós karamelles trifle kandírozott narancshéjjal

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 400 g görög joghurt
  • méz
  • reszelt citromhéj
  • 4 db alma
  • citromlé
  • 50 g vaj
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió
  • 200 g cukor
  • 60 ml víz
  • 90 g vaj
  • 120 ml tejszín
  • 1 tkanál só
  • 150-200 g keksz
  • narancshéj

Elkészítés

  1. 400 g görög joghurtot (ezúttal kecsketejből) pici mézzel és reszelt citromhéjjal ízesítettem. Inkább savanykásnak hagytam, mert a többi összetevő édességét így ellensúlyoztam.
  2. 4 almát hámozás után apróra felkockáztam, citromlével meglocsoltam, 50 g vajon megpároltam, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, leheletnyi reszelt szerecsendióval és pici mézzel ízesítettem. Hagytam kihűlni.
  3. 200 g cukrot elkevertem 60 ml vízzel és alacsony hőmérsékleten főztem, majd amikor teljesen elolvadt magasabb hőfokra kapcsoltam és 2 percig főztem. Ilyenkor nem szabad kevergetni, ekkor kezd karamellizálódni. Azonnal levettem a tűzről és hozzákevertem 90 g vajat míg el nem olvadt, és hozzáadtam 120 ml tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett ismét mérsékelt tűzön átmelegítettem, míg krémes nem lett és ekkor tettem bele 1 teáskanál sót. (Lezárt üvegben, hűtőben folyamatos felhasználásig eláll.)
  4. 150-200 g kekszet morzsáira őröltem, édesítetlen kakaóporral, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítettem. Üvegpoharakba - hogy mutatós is legyen - rétegesen raktam le; elsőnek kekszmorzsa, majd joghurt, rá sült almakockák kerültek, meglocsoltam folyékony sós karamellel, ismét kekszmorzsa, joghurt, sült alma, karamell és egy pici folyékony csokikrém. Tetejét sk. készítésű kandírozott narancshéj-szeletekkel díszítettem.
  5. Tipp: a rétegek minden alapanyagát korábban el lehet készíteni, de poharakba tölteni csak röviddel tálalás előtt érdemes, így marad a morzsa ropogós.