
Sültalmás sós karamelles trifle kandírozott narancshéjjal
családi ünnepi recept
Elkészítés
-
400 g görög joghurtot (ezúttal kecsketejből) pici mézzel és reszelt citromhéjjal ízesítettem. Inkább savanykásnak hagytam, mert a többi összetevő édességét így ellensúlyoztam.
-
4 almát hámozás után apróra felkockáztam, citromlével meglocsoltam, 50 g vajon megpároltam, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, leheletnyi reszelt szerecsendióval és pici mézzel ízesítettem. Hagytam kihűlni.
-
200 g cukrot elkevertem 60 ml vízzel és alacsony hőmérsékleten főztem, majd amikor teljesen elolvadt magasabb hőfokra kapcsoltam és 2 percig főztem. Ilyenkor nem szabad kevergetni, ekkor kezd karamellizálódni. Azonnal levettem a tűzről és hozzákevertem 90 g vajat míg el nem olvadt, és hozzáadtam 120 ml tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett ismét mérsékelt tűzön átmelegítettem, míg krémes nem lett és ekkor tettem bele 1 teáskanál sót. (Lezárt üvegben, hűtőben folyamatos felhasználásig eláll.)
-
150-200 g kekszet morzsáira őröltem, édesítetlen kakaóporral, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítettem. Üvegpoharakba - hogy mutatós is legyen - rétegesen raktam le; elsőnek kekszmorzsa, majd joghurt, rá sült almakockák kerültek, meglocsoltam folyékony sós karamellel, ismét kekszmorzsa, joghurt, sült alma, karamell és egy pici folyékony csokikrém. Tetejét sk. készítésű kandírozott narancshéj-szeletekkel díszítettem.
-
Tipp: a rétegek minden alapanyagát korábban el lehet készíteni, de poharakba tölteni csak röviddel tálalás előtt érdemes, így marad a morzsa ropogós.