Morvány (kazári lakodalmas kalács)

Morvány (kazári lakodalmas kalács)

Családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 1 tojás sárgája
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 1 csg mazsola
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 6-7 dl tej
  • 1 kg liszt

Elkészítés

  1. 3 dl tejet meglangyosítunk. Felébe beáztatjuk a mazsolát, a másik felében felfuttatjuk az élesztő egy csipet cukorral. A tojást a maradék tejjel elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral. Hozzádagasztjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejet és a mazsolát, végül az olvasztott vajat. Duplájára kelesztjük. A tésztát 1 nagy és 3 kisebb részre osztjuk. a 3 kisebb részt összefonjuk, a kivajazott tepsi közepébe fektetjük. A nag részt megsodorjuk és körbevesszük vele a fonott részt. Újrakelesztjük, majd megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 10 percig kb. 190°C-on, majd visszavéve a hőfokot készre sütjük.