Ünnepi almaszószos sült dagadó

Ünnepi almaszószos sült dagadó

Családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 1 kg sertés dagadó
  • 1 kg burgonya
  • 1 csokor újhagyma
  • ízlés szerint tej, vaj, szerecsendió (a krumplipüréhez)
  • 2 db alma
  • 4 db vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1-2 ek liszt

Elkészítés

  1. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a dagadót. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalt és serpenyőben lepirítjuk.
  2. Az almát cikkekre, a hagymát vastagabb szeletekre vágjuk, beletesszük a kizsírozott tepsibe.
  3. A tepsibe öntünk 2 dl vörösbort.
  4. A lepirított hússzeleteket egyenletesen eloszlatjuk az almás hagymaágyon.
  5. Alufóliával letakarva 160 fokon 2 órát sütjük, majd levesszük a fóliát és 200 fokon további 20 percet sütjük.
  6. A megsült húsokat félre tesszük, a sült hagymát, almát a szafttal összeturmixoljuk.
  7. A szószt felforraljuk és liszttel besűrítjük.
  8. Készítünk egy krumplipürét amit vajjal, tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval és finomra vágott újhagymával ízesítünk.