Zöldtormás rizs

Zöldtormás rizs

Családi, ünnepi recept, kérésre küldök fekvő képet. A roma piláfok a fejlődő világunk elveszett kincsei. A vándorló romák rizst vittek magukkal (ha volt nekik), és amit az út mentén találtak, azzal főzték a kedvenc rizses ételeiket. Manapság alig hallani valakitől, hogy a torma friss leveleit használja, pedig ez is egy kiváló gasztronómiai alapanyag, kissé kesernyés ízzel. A kesernyésség eltűnik a torma leveleiből a főzés során, de egyfajta fűszeres ízvilág alakul ki, ami meghatározza ennek a különleges ételnek a jellegét. A torma leveleit a tavasszal a legjobb szedni, amikor a legpuhábbak, de még december tájékán is akad, sőt, tartósítani is lehet, mint a mángold vagy a szőlő levelét. Ehhez az ételhez tökéletesen használható a tradicionális magyar fűszerpaprika, de füstölt paprika is. Igaz ünnepi fogás és a család kedvence lehet, amellett, hogy könnyen ráveszi az embereket arra, hogy kipróbálják, és megismerjék milyen különleges is valójában a roma konyha.

Hozzávalók


  • 400 g főtt sonka
  • 20-30 db tormalevél
  • 250 g basmati rizs
  • egy vöröshagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • csipetnyi fekete bors
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • néhány evőkanál 20%-os tejföl
  • egy csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. A torma leveleit megmossuk, majd megszabadítjuk a kemény főértől. Gyöngyöző vízben főzzük két percig, amibe ecetet is teszünk. Ha megfőttek a levelek, összefogjuk őket és vékony csíkokra vágjuk. Félretesszük.
  2. Egy közepes lábosban pirítani kezdjük a kis kockákra vágott sonkát. 6-8 perc elteltével hozzáadjuk a vöröshagymát, amit finomra aprítottunk. Tovább pirítjuk-dinszteljük. Később a fűszerpaprikát, sót, fekete borsot, és a torma csíkozott leveleit is a sonkához keverjük, majd egy deciliter vízzel öntjük fel és 2-3 percig főzzük tovább.
  3. Amíg a sonka pirul, megmossuk a basmati rizst: egy nagy tálba tesszük a rizst, és felöntjük bő vízzel. Kissé megforgatjuk és leöntjük róla a vizet, majd megismételjük a műveletet. Ha ezzel megvagyunk, éppen csak annyi vizet öntünk a rizsre, ami ellepi és az egyik kezünkkel körkörös mozdulatokkal forgatjuk a rizst 15 másodpercig. Bő vízzel felöntjük, majd leöntjük a vizet és ezt a műveletet is megismételjük háromszor.
  4. A megmosott rizst 375 ml vízzel együtt a pirított sonkához tesszük, jól megkeverjük, majd fedőt teszünk a lábosra és alacsony hőfokon főzzük, amíg nem marad víz a lábosban. Ezután 20 percig a fedőt a láboson hagyva pihentetjük a zöldtormás rizst.
  5. A zöldtormás rizst egy villával megforgatjuk. Pár evőkanál tejföllel és petrezselyemmel tálaljuk.