Borókás karamellás almás pite

Borókás karamellás almás pite

családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 1 db tojás a tetejére
  • ízlés szerint borókabogyó, fahéj, kardamom
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 70 gr cukor
  • 40 gr vaj
  • kb 3 db nagyobb alma
  • 1 tk sütőpor
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 tk fahéj
  • 50 gr cukor
  • 80 gr zsír
  • 300 gr finomliszt

Elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el. Az almákat megpucoljuk, és felkockázzuk. A cukrot és a vajat lassú tűzön, folyamatos keverés mellett nem túl sötét karamellé főzzük. Az almát belekeverjük a karamellbe, felöntjük egy kis vízzel, hogy ne égjen le. Amikor már az alma megpuhult kicsit, hozzáadjuk a borókát, fahéjat, kardamomot és a keményítőt, elkeverjük, levesszük a tűzről, és kihűtjük. A zsírt a sütőporos liszttel, cukorral, fahéjjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, tejfölt és jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk, és méretre vágjuk a piteformába és villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórhatjuk darált dióval vagy mákkal, akár egy kis csipkelekvárral is megkenhetjük ízlés szerint. Beletöltjük a kihűlt almás tölteléket és a tetejét ízlés szerint díszítjük a maradék tésztával és lekenjük 1 felvert tojással. Előmelegített sütőben 170 °C-on kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.